Foto: shutterstock/stil.kurir.rs

Domaćice koje žele mir i sreću svojim ukućanima svakako će staviti ovo cveće na trpezu za Uskrs.

Jaja su nezaobilazni deo hrišćanske praznične tradicije kojom se slavi vaskrsenje Isusovo, odnosno novi život. Oni simbolizuju novi život, rađanje, plodnost, obilje i proleće, a stari Egipćani, Persijanci, Grci i Rimljani darovali su jedni drugima jaja kao simbol novog života koji stiže posle zime.

Uskrs je pun običaja i simbola, a dosta pažnje se poklanja uskršnjoj dekoraciji, koja po pravilu treba da simbolizuje i novi život. Veruje se da je najbolje dom ispuniti cvećem koje simbolizuje i nevinost, ljubav i čednost, kako bi nam cela godina bila takva.

Prolećno cveće savršeno se uklapa u obeležavanje najvećeg hrišćanskog praznika, a ova 3 cveta simbolizuju nove početke.

Uskršnji ljiljan

Uskršnji ljijan je simbol Hristovog vaskrsenja, a simbolizuje čistotu i milost. Povezuju ih sa plodnošću i majčinstvom i zato je važno da ga na ovaj veliki praznik imaju kod kuće.

Foto: Shutterstock

Đurđevak

Cvet koji je simbol nežnosti, skromnosti i čistote. Nezaobilazan je u buketima nevesta koje se venčavaju u proleće, čak su i neveste u kraljevskim porodicama nosile bidermajer od ovog cveća.

Foto: Profimedia

Lale

Lale predstavljaju savršenu ljubav –crvene lale asociraju na iskrene emocije, dok su bordo lale simbol divljenja i poštovanja. U svakom slučaju, lale su simbol svih vrednosti koje prožimaju Uskrs.

stil.kurir.rs/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments