Foto: parenting.firstcry.com

Mnoge roditelje njihovo ponašanje može zabrinuti, ali nema razloga za brigu. Budite ponosni ukoliko je i vaše dete takvo – mali čudak kog mnogi ne razumeju.

1. Deca koja su tek progovorila i već izgovaraju pune rečenice – To su deca koja od malih nogu znaju da izraze ono što misle i osećaju. Čini vam se da su tek progovorili, a iz njih već izlaze složene rečenice.

2. Sećaju se događaja iz ranog detinjstva

– Pre neki dan me ćerka pitala za vreme kada smo išli u planine. Tada je imala 18 meseci, sada ima skoro pet godina. Kako je to moguće – rekla je Ginis Retklif, spisateljica.

3. Neverovatno rano počinju da čitaju – Često počinju tako što se pretvaraju da deca čitaju njihove knjige o životinjama, ali izgleda da slučajno počnu da prepoznaju reči, iako ih to niko nikada nije naučio.

Foto: Pexels

4. Sećaju se svojih snova kada su bili veoma mali

-Njihovi snovi počinju kao sećanja na nešto što se juče desilo. Ćerka me je pitala da li se sećam kako to da smo sinoć išli na kanu u kolibu kada je bila usred zime i nismo bili u kolibi mesecima – rekla je Retklif.

5. Opsesivno sakupljaju stvari ili uče o nečemu

-To može biti 68 školjki koje vaše dete insistira da zadrži kao uspomenu sa puta, pa ih svrstava u kategorije prema obliku. Ili žele da znaju sve činjenice o 47 različitih dinosaurusa. I to sa četiri godine – objašnjava ova spisateljica.

6. Svoje igračke ređaju na vrlo specifičan način

-Moje dete zaista ne treba da brine da li su igračke poređane u ispravnom, savršenom redosledu, na primer, od najvišeg ka najnižem, ili od najsvetlijeg ka najtamnijem – dodaje.

Foto: howwemontessori.com

7. Imaju veoma razvijenu maštu

– Volim bujnu maštu, i iskreno, trudim se da nikada ne ugušim neverovatne misli svoje dece i onoga što se u njima stvara – kaže Glinis.

nsuzivo.rs

 

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Gaga
12/01/2022 19:05

To vise lici na autizam