Foro: Profimedia

Danas je za pravoslavne vernike počeo veliki Božićni post, koji sa sobom nosi stroga pravila. Budući da je zimski period pred nama, post je idealan da očistimo organizam od teške i jake hrane koja je karakteristična za zimu.

Takođe se veruje da konzumiranje mesa tokom sezone virusa i bolesti dodatno povećava telesnu temperaturu. Međutim, tokom posta fokus je na hrani bogatoj vitaminima, kao što su voće i povrće, a oni su ključni za jak imunitet.

To što nam je tokom posta izbor namirnica sužen, za naše zdravlje uopšte nije loše, jer tada ne jedemo prerađene namirnice, mesne prerađevine, konditorske proizvode prepune šećera…

Evo šta bi obavezno trebalo da jedete tokom posta, kako bi vam imunitet bio jak, ako ne i jači nego inače!

  • Beli luk je prirodni borac protiv patogenih bakterija, gljivica i virusa; pored toga, bogat je vitimanima i mineralima, naročito vitaminom C i selenom.
  • Folna kiselina, koja se preporučuje trudnicama, treba takođe da bude deo svačije svakodnevne ishrane, između ostalog zato što je folna kiselina zaslužna za stvaranje crvenih krvnih zrnaca i “brisanja” grešaka u DNK nizu, koje nastaju tokom bolesti i nezdravog načina života. Time se na prirodni i bezbolniji način leči uzrok koji izaziva posledice kao što su astma, eskcem, autoimune bolesti… Folna kiselina se može naći u pomorandžama, žitaricama, zelenom povrću…
  • Cink je takođe zaslužan za otpornost organizma na viruse. Ovaj ključni mineral možete pronaći u golici i drugim semenkama.
  • Kopriva, kakao, cvekla i leblebije obiluju gvožđem. Leblebije čak sadrže duplo više gvožđa od iste gramaže mesa. Kakao obiluje i magnezijumom, pa ako imate poriv za čokoladom, možda vam zapravo telo traži magnezijum, koji je zaslužan za opuštanje mišića i nervnog sistema.
  • Susam sadrži više kalcijuma od mlečnih proizvoda i koristi se u lečenju krtih kostiju. Međutim, samo samleveni susam telo može da iskoristi (isto važi i za seme lana), jer opne na semenima ne dozvoljavaju da se apsorbuju hranljivi sastojci iz unutrašnjosti semena. Susam sadrži i salicilate, pa ako imate aspirinsku astmu – oprezno. Takođe, oprezni treba da budu i oni koji imaju bolesti bubrega, kao što je kamen u bubregu. Povećana upotreba susama može rezultovati dijarejom, ali umerena upotreba značajno popravlja krvnu sliku, budući da susam osim kalcijuma sadrži i velike količine gvožđa, vitamina E i drugih vitamina i minerala. Neke supstance koje ulaze u njegov satav mogu izazivati smetnje, pa u im slučajevima može se probati sa prepečenim susamom, ali u tom slučaju se uništava E vitamin.
  • Origano je takođe dobar saeznik u borbi sa virusnih infekcijama koje atakuju na disajni sistem.
  • Cimet smanjuje upale.
  • Med pomaže i gornjim i donjim disajnim organima. Isto važi i za druge pčelinje proizvode.
  • Čaj od đumbira jača imunitet, ali u većoj količini može podstaći krvarenje, pa se sa njim ne sme preterivati.

Dodatni saveti

Vitamini A, C, i E su termolabilni, tj. osetljivi na toplotu, pa nemojte kuvati namirnice koje ih sadrže. Ako pijete C vitamin u vidu tableta nemojte ga uzimati sa vrućim napicima.

Prirodni izvor vitamina B kompleksa su žitarice sa celim zrnom, naročito ovas. Ovsene kaše takođe obiluju i folnom kiselinom. No nemojte kupovati gotove ovsene kaše, koje su prezasićene šećerima i natrpane brojnim aditivima – bolje napravite sami ovsenu kašu od ovsenih pahuljica.

Stil Kurir

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments