Foto: Gradske info

Adamovićevo naselje je poznato kao veoma mirana červrt grada. Nekada je taj deo bio izolovan u odnosu na druge delove grada, ali zato danas postaje sve popularnije mesto za život, pogotovo što se oživljava različitim infrastrukturnim planovima.

Adamovićevo naselje nalazi se pored gradskih četvrti Grbavica, Sajmište, Telep i Liman, omeđeno ulicama Futoškom, Vojvode Knićanina, Kolo srpskih sestara, Bulevarom cara Lazara i Bulevarom Evrope.

Ovaj deo grada specifičan je po tome što svoje nazive dobija prema ličnostima grada. Sadašnji naziv naselje je steklo u 20. veku, a naziv je referisao na čuvenu porodicu Adamović koja je u ovom delu grada imala rasadnike. Tadašnja teritorija Adamovićevog naselja ovuhvatala je i deo Telepa. Pre porodice Adamović, ovaj deo grada nosio je naziv Daranjijevo naselje, prema ugarskom ministru poljoprivrede Ignjatu Daranjiju.

Foto: Gradske info

Slika koja najbolje opisuje Adamovićevo naselje jesu zelene krošnje i velelepene kuće, pogotovo na severu i u centru četvrti. Na južnoj i zapadnoj granici tj. na ulicama Bulevara Evrope i Bulevara cara Lazara ovo naselje poprima mnogo moderniji izgled sa većim brojem višespratnica.

Foto: Gradske info

Na svojoj teritoriji Adamovićevo naselje ima veliki broj privatnih vrtića, dok će prvi državni vrtić stanovnici ovog dela grada dobiti uskoro. Gradnja novog vrtića započeta je početkom ove godine, a moći će da primi do 225 dece podeljenih u 8 grupa, uzrasta od 3 do 7 godina, kojima će raspolagati Predškolska ustanova „Radosno detinjstvo“.

Očekuje se da se otvaranjem vrtića otvori i oko 20 novih radnih mesta za vaspitače i drugo osoblje.

Novi vrtić nalaziće se na uglu ulica Miše Dimitrijevića i Kolo srpskih sestara.

Državna škola u ovom kraju postoji i to je Osnovna škola „Vase Stajića“.

Foto: Gradske info

Nedaleko od ove škole nalazi se i park poznat kao „Park kod Srednje medicinske škole“.

Adamovićevo naselje na svojoj teritoriji ima i Institut za javno zdravlje Vojvodine, kao i svoju mesnu zajednicu.

Foto: Gradske info

Ušuškana i omanja četvrt grada Novog Sada koja nije možda toliko atraktivna za gradski život, bar što se tiče institucija, zgrada kulture i zabave za mlade, kafića i restorana, ipak preti da u budućnosti to postane.

Naime, urbanističkim planom iz 60-ih godina prošloga veka ucrtana je izgradnja mosta koji bi svoj početak imao sa upravo na teritoriji Adamovićevog naselja.
Novi, četvrti most u Novom Sadu, koji će olakšati put ka sremskoj strani, polaziće upravo iz pravca Bulevara Evrope, a konstrukcija mosta biće dignuta iznad ostatka terena pre kružnog toka koji spaja Bulevar Evrope sa Bulevarom patrijarha Pavla i Bulevarom cara Lazara.

Osim dodatnog rasterećenja saobraćaja, izgradnja četvrtog mosta mogla bi znatno uticati na život stanovnika ovog dela grada. Sa povećanim protokom saobraćaja otvoriće se i put ka samom naselju, što će ga učiniti atraktivnijim mestom za život, a time i dodatno izgraditi i urediti po meri stanovnika.

gradskeinfo

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments