Foto: Glas Šumadije
Novi Sad, sa svojim epitetom srpske Atine, poznat po svom duhu i tradiciji, poslednjih godina postao je simbol privrednog i IT razvoja ne samo Srbije, već i regiona. Ali u ne tako dalekoj prošlosti, bio je simbol propuštene tranzicione šanse i brojnih malverzacija ljudi koji su bili nedostojni da upravljaju gradom i njegovim budžetom.

 

U periodu od 2000. do 2004. godine, Novi Sad imao je tu nesreću da na njegovo čelo dolazi Borislav Novaković, diplomirani marksista, jedan od glavnih perjanica Demokratske stranke u Vojvodini. Istovremeno obavljajući funkciju predsednika Skupštine grada Novog Sada i poslanika u Skupštini AP Vojvodine i Narodnoj skupštini, ovaj omnipotentni političar pokazao je da jedino za šta je sposoban jeste hiperprodukciju afera. Prva, po kojoj je postao poznat široj javnosti je „Afera Solun“. Borislav Novaković je 3. decembra 2001. godine uspeo da glasa za Zakon o radu iako je bio na službenom putu u Solunu, tako što je neko od njegovih partijskih saboraca koristio njegovu poslaničku karticu.

 KAKO SU SE RAZOTKRILI PRAVI RAZLOZI BAVLJENJA POLITIKOM

Ovaj bahat odnos tada narodnog tribuna prema državnim institucijama, ali i svim građanima Srbije, za čije interese je izabran da se zalaže, bio je prvi pokazatelj koje su pobude Borislava Novakovića da se bavi politikom. Od tog 3. decembra 2001. godine Borislav Novaković postaje sinonim za političke afere i građevinske mahinacije u Novom Sadu. Ovaj diplomirani marksista uspeva da dođe na čelo JP „Zavod za izgradnju grada“ 2008. godine, što nemilice koristi za svoje lično bogaćenje, ali i bogaćenje biznismena bliskih Demokratskoj stranci. Nekoliko puta hapšen zbog afere „Bulevar Evrope“, prvostepeno osuđen na troipogodišnji zatvor, današnji opozicionar uspeo je da na osnovu pravnog načela „Ne bis in idem”, odnosno načela da ista osoba ne može dva puta da se tereti za isto delo, izbegne pravdu. Iste sreće nisu bili i njegovi podređeni, koji su zahvaljujući tome što su slušali njegove naloge, osuđeni na tri, odnosno dve godine zatvora.

BAHATI NAPAD NA POLICIJU UZ POVIKE ,,JA SAM POSLANIK, ŠTA STE VI?”

Afere nastavljaju da se nižu kada je Borislav Novaković osuđen zbog incidenta u Vrbasu na šest meseci zatvora ili dve godine uslovne kazne zbog sprečavanja službenog lica u vršenju službene radnje.

Suprostavljajući se opštinskoj odluci da se ukloni bašta kafića u Vrbasu, čiji je neformalni suvlasnik njegov partijski saborac, Novaković je bahato napao policijske službenike, uz povike „Ja sam narodni poslanik, a šta ste vi?!“.

Čvrstog ubeđenja da greh oca ne sme da padne na sina, u načelu sam protiv floskule da „iver ne pada daleko od klade“. Ali nažalost, sin Borislava Novakovića me je demantovao kada je krajem septembra u sitne sate, u alkoholisanom stanju, demolirao prostorije Srpske napredne stranke na Bulevaru oslobođenja u Novom Sadu.

DVE SUPROSTAVLJENE POLITIKE – JEDNA ZA BUDUĆNOST, DRUGA ZA SVOJ DŽEP

Na ovaj način je najbolje demonstrirano šta znači politika revanšizma Narodne stranke Vuka Jeremića. Upravo poređenjem rada gradonačelnika Miloša Vučevića i siguran sam, zauvek bivšeg gradonačelnika Novog Sada Bore Novakovića, možemo videti dve suprostavljene politike u Srbiji danas. Jedne, koja Srbiju gura napred, zahvaljujući kojoj se Srbija razvija i zahvaljujući kojoj se danas može dostojanstveno živeti od svog rada, i druge, destruktivne, koja je spremna sve da uništi, samo kako bi se opet dočepala vlasti i privilegija koje ona sa sobom nosi.

Autor: Igor Crnobarac

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments