Akademija: Vilu Smitu zabranjeno da prisustvuje dodeli Oskara u narednih 10 godina

Foto: Myung Chun / Los Angeles Times via Getty Images

Vilu Smitu je zabranjeno učešće na svečanosti dodele Oskara i drugim događajima Akademije, u narednih 10 godina nakon što je ošamario komičara Krisa Roka na dodeli Oskara.

Akademija je u saopštenju navela da je 94. dodela Oskara „zasjenjena neprihvatljivim i štetnim ponašanjem koje smo videli kada je gospodin Vil Smit izašao na scenu“.

Smit se izvinio za svoje postupke i dao ostavku na Akademiju. Glumac je udario Roka zbog šale na račun obrijane glave svoje supruge, zbog alopecije od koje je obolela.

Foto: She Knows

Nepunih sat vremena kasnije, dobio je nagradu za najboljeg glumca za ulogu u filmu „Kralj Ričard“, gde je igrao oca teniskih zvezda Venus i Serene Vilijams.

Akademija filmske umetnosti i nauke, koja organizuje ceremoniju dodele nagrada, sastala se virtuelno u petak kako bi razgovarala o disciplinskim merama. U svom saopštenju Akademija navodi se da je zabrana Smita imala za cilj zaštitu izvođača i gostiju i „vraćanje poverenja u Akademiju“.

Oni su saopštili da u trenutku šamara nisu na adekvatan način rešili situaciju u prostoriji i da su bili spremni za ovu nepredviđenu situaciju. Vil Smit izvinio se svojoj publici, Podneo ostavku Akademiji i naveo da je zahvalan Roku što je „zadržao prisebnost u vanrednim okolnostima“.

U svojoj izjavi o ostavci, Smit je rekao da je „izdao poverenje Akademije“ i da je „slomljenog srca“ zbog svojih postupaka. Dodao je da će „u potpunosti prihvatiti sve posledice za moje ponašanje“. Njegova ostavka znači da neće moći da glasa za buduće birače Oskara.

Disciplinska revizija Akademije zbog incidenta, prvobitno je zakazana za 18. april, ubrzana je nakon što je Smit podneo ostavku.

Malo je onih koji su  dali otkaz na Akademiji. Četiri člana – producent Harvei Veinstein, glumac Bill Cosbi, reditelj Roman Polanski i snimatelj Adam Kimmel – optuženi su za seksualno nedolično ponašanje, dok je glumac Carmine Caridi izbačen 2004. zbog piratskih snimaka.

Standardi ponašanja koje je postavila filmska akademija sadržali su različite disciplinske opcije za Smita, kao što su isključenje iz budućih ceremonija dodele Oskara, ukidanje njegovog kvalifikovanja za nagrade ili vraćanje njegovog tek osvojenog Oskara.

Foto: Deadline

Samo jedan Oskar je ikada vraćen a to je Oskara za igrani film pod nazivom „Mladi Amerikanci“. Osvojio je nagradu za najbolji dokumentarni film 1969. godine, ali je utvrđeno da ne ispunjava uslove za nagradu te godine.

Krajem prošlog meseca, glumica Vupi Goldberg – članica upravnog odbora Akademije – predvidela je da će se Smit suočiti sa „velikim posledicama“, ali je rekla „nećemo mu oduzeti tog Oskara“.

Pored akcija Akademije, najmanje dva studija – Soni i Netfliks – pauziraju svoje projekte sa Smitom.

Rok, koji je započeo svoju najnoviju turneju stand up komedije ubrzo nakon televizijskog prenosa Oskara, nije javno komentarisao šamar.

On je rekao fanovima u emisiji prošlog meseca da „još uvek obrađuje ono što se dogodilo“ i da će pričati o incidentu „u jednom trenutku“.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti