Jedno od osnovnih ljudskih prava je pravo na zdravu životnu sredinu i to želimo da istaknemo na Međunarodni dan ljudskih prava. Svako zasađeno drvo je dragoceno za područje Vojvodine, koja je najmanje pošumljena regija u Evropi. Želimo da kroz praktičnu akciju sadnje podstaknemo građane da izaberu jelke sa busenom za ove praznike.

Božićnoj jelki treba deset godina da naraste do visine od 2m i veoma je važna za očuvanje zdrave životne sredine. Jelka sa korenom je živa biljka sa očuvanim korenovim sistemom koja može da nastavi da raste i posle novogodišnjih praznika u većoj saksiji, u dvorištu ili na drugom pogodnom mestu. Na ovaj način jelka sa busenom produžava život i posle praznika. Poklanjanjem jelki sa busenom vrtićima i školama želimo da skrenemo pažnju na prednost jelki koje mogu da žive i posle praznika.

U akciji koju Pokret gorana Vojvodine organizuje uz podršku Delegacije Evropske unije 10. decembra 2022. na Međunarodni dan ljudskih prava, učestvovaće deca i građani Sremskih Karlovaca – deca u radionici pravljenja ukrasa od prirodnih i recikliranih materijala i zajedničkom kićenju jelke sa busenom, a odrasli će učestvovati u dijalogu o ljudskim pravima iz oblasti životne sredine. U centralnom delu programa, menadžer programa u Delegaciji Evropske unije g. Antoan Avinjon će pokloniti jelke sa busenom ustanovama za decu iz Sremskih Karlovaca, nakon čega će obići drvored koji je zasađen u blizini Dunava I simbolično posaditi drvo.

nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments