Foto: Depositphoto/lamTK
Proletna sezona neminovno znači i povratak kukaca, a posebno mrava, koji se mogu ponovno pojaviti čak i u domovima onih koji žive u gradu. Obično žive u mravinjacima stvorenim u zemlji, u pukotinama zidova ili u pukotinama drva, a iako zimi imaju period lošeg metabolizma, ne zapadaju u zimski san.

To znači da se pri prvoj vrućini “probude” i čak mogu ulaziti u domove u potrazi za hranom za prehranu cijele kolonije. Ostaci i deserti su najpoželjnija hrana, a nije rijetkost vidjeti ih po kantama za smeće, u kuhinji ili u špajzu. Mogu se infiltrirati kroz prozore i okvire vrata, kroz pukotine u zidovima kuće ili kroz vodovodne cevi. Biljke takođe donose mrave, koji su možda već tamo bili kada ste ih kupili ili doneli izvana, piše Novi list.

Ipak, postoje načini kako da se na prirodan način rešite invazije mrava u svom domu.
 
Limunov sok
Napunite posudu s raspršivačem limunovim sokom i poprskajte ga u blizini otvora kao što su pragovi, prozorske klupice i pukotine u zidovima.
Cimet
Bilo u obliku eteričnog ulja ili u obliku praha, cimet ih drži podalje jer ovi insekti ne podnose njegov miris.
 
Metvica
Takođe koristan prirodni lek u tim slučajevima. Potrebno je staviti nekoliko listova ove biljke na prozorske klupice ili oko vratiju ili 10 kapi eteričnog ulja paprene metvice pomešanih u 1 čaši vode poprskati po svim sumnjivim otvorima. Osim toga, imaćete i prednost da vam se kućom širi osvežavajući miris.
 
Kajenski papar
Ima odbojno delovanje. Pospite malo mljevenog praha na mesta gde vidite kolonije mrava.
 
Beli luk
Ima izrazito neugodan miris za mrave. Biljka belog luka, takođe i ukrasna sorta, idealna je za uzgoj u vrtu.
 
Lovor
Izmrvljeni lovor u vrećicama od gaze čuva vašu smočnicu od mrava i ostavlja dobar miris.
Klinčići
Izuzetno su efikasno sredstvo protiv mrava i mogu se koristiti u mnogim delovima doma. Ostavite cele klinčiće na mestima gde ste vidjeli redove insekata, na primer na kuhinjskom pultu, blizu podnožja.
Talog od kafe
Ne ubija mrave, ali ih drže podalje. Talog od kafe (koji na ovaj način ima priliku za recikliranje) je zato odličan repelent za ove insekte.
 
Sirće
Vrlo efikasan ako se rasprši na najvažnijim tačkama, u blizini gnezda, na prozorskim daskama, u kuhinji, ukratko, gde god imaju prolaz. Sirće se brzo suši, miris za nas postaje neprimetan u kratko vreme, ali ne i za mrave jer njima deluje kao repelent.
Med
Prirodna i jeftina alternativna metoda je korištenje meda koji privlači mrave i deluje kao mamac. Stavite posude s malo meda u blizinu njihovih prolaza, a mravi će, privučeni, ući u posudu i neizbežno ostati zarobljeni u njoj.

Takođe, mravi ne podnose finu prašinu, pa možete, na primer, uzeti gips i povući linije duž kućnih pragova koje će ih držati podalje od vašeg doma, poput prave granice protiv mrava, piše Novi list.

ekapija.rs
1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
100% resenje
29/05/2022 22:17

skoro sve probala od navedenog, nista nije pomoglo…
jedino sto jeste pomoglo je Raid zamka za mrave, jer ubije celu koloniju mrava
menja se na svakih mesec do dva i nema ni jednog jedinog