Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Nakon smrti Jovanke Broz, jedne od najbitnijih žena u 20. veku u bivšoj Jugoslaviji, u Muzej Jugoslavije su stigle njene slike i predmeti, a s obzirom na loše uslove u kojima su se nalazile, one su restaurirane u Odeljenju za konzervaciju Galerije Matice srpske u toku 2019. i 2020. godine.

Na izložbi je predstavljeno 36 dela likovne umetnosti, domaćih i stranih autora, lične fotografije iz albuma, a sve to šira javnost ima priliku prvi put da vidi.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Na izložbi je izložen nameštaj prve dame iz rezidencije u kojoj je živela u samoizolaciji poslednjih 30 godina, njen krevet, fotelja i televizor na kojem ide program pušten prvi put u Jugoslaviji, kao i mali uvid u njen ormar u kojem su njeni kostimi. Na stočiću za šminkanje izložene su Dior damske rukavice, parfem i torbice. Ono što predstavlja možda i glavni eksponat na izložbi je uniforma iz Drugog svetskog rata borkinje Jovanke, a sudeći po njenom stanju veoma je korišćena.

Izložba je nastala u saradnji Galerije Matice srpske i Muzeja Jugoslavije u okviru programskog luka „Heroineˮ Evropske prestonice kulture, a možete je pogledati do 28. avgusta. Cena ulaznice je 200 dinara.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments