FOTO: KOSTADIN KAMENOCV / RAS SRBIJA
Skoro 12 godina je prošlo kako je više od 2 miliona punoletnih građana Srbije dobilo prve besplatne akcije. Oni koji ih do sada nisu prodavali u ovom trenutku imaju po 5 akcija NIS-a, jednu akciju aerodroma Nikola Tesla i po 31 deonicu kompanije Telekom. Oni koji nisu prodali ove deonice i podizali novac po osnovu njihove dobiti, već danas mogu u Poštu po svojih oko 5.000 dinara.

Toliko su nam, naime, pomenute kompanije tokom prethodnih godina, i isplatile po osnovu akcija koje smo dobili od države. Reč je o dividendi, odnosno novcu koji je uplaćen na namenske račune u “Pošti”, neretko i na račune u drugoj banci, ukoliko su građani i imali takav zahtev.

Do sada je ukupno bilo oko 25 isplata – najmanja je bila 20 para, a najveća 1.279 dinara. Prva isplata je bila u 2012. a uskoro stiže i 150 dinara za pet akcija od NIS-a. O detaljima isplate kompanija će se naknadno oglasiti.

Ono što je pritom važno znati jeste da ukoliko danas ili neki drugi dan podignete svojih oko 5.000 dinara, vama ostaju akcije i mogućnost da i narednih godina dobijate novac od dividende. Praktično, podizanjem novca od dividendi ne gubite ni pravo na akcije, ali ni pravo na dividendu koje će kompanije isplaćivati u budućnosti.

Istina jeste da mnogi građani jednostavno ne znaju, ili se ne sećaju, imaju li besplatne akcije, jesu li ih prodavali ili podizali novac od dividende. Odgovor za njih jeste da sve to mogu saznati na šalteru u Pošti.

Kako do novca od dividendi?

Novac od dividende, najplastičnije objašnjeno, jednostavnije je podići nego platiti račun. Sve što je potrebno jeste da na šalteru u “Pošti” tražite da podignete novac od dividende po osnovu besplatnih akcija. Jedini dokument koji treba da imate jeste lična karta.

Danas, inače, posedujemo akcije tri kompanije – po pet akcija NIS i jednu akciju Aerodroma. Posedujemo i akcije Telekoma, ali njima ne možemo trgovati na berzi, što znači da ih ne možemo prodati, kao što je slučaj sa prethodno dve pomenute kompanije.

Jedna akcija NIS na Beogradskoj berzi vredi oko 570 dinara, a pet koliko je svaki građanin dobio pre punih deset godina, ukupno 2.850 dinara. Akcija Aerodroma vredi 1.530 dinara.

S druge strane, novac od akcija moguće je dobiti samo ukoliko deonice prodate, a to je moguće takođe u Pošti davanjem naloga za prodaju. Novac pritom ne dobijate odmah, već kada vaše akcije budu prodate, a o tome informaciju takođe možete dobiti u Pošti.

blic.rs
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments