Foto: The Spruce

Maltene da ne postoji osoba koja nije pod stresom, a mnogi se bore i sa anksioznošću i depresijom.

I kada pomislite na opuštanje, možda pomislite na neki spa centar, ili već neki drugi vid opuštanja, ali u tome, verovali ili ne, prilično može da vam pomogne i sređivanje kuće.

Novija istraživanja kažu da je upravo sređivanje odličan način da se opustite i smanjite nivo stresa i umora.

Studija je pokazala da je čišćenje odlično i za smanjivanje anksioznosti.

Izveštaj takođe kaže da prepuna i neuredna kuća povećava nivo hormona stresa, kortizola, u našem telu. Takođe ima negativne uticaje i na naše mentalno zdravlje što izaziva napetost i nesigurnost.

Više prednosti

Prednosti čišćenja kuće su mnogobrojna.

Osim što pomaže u oslobađanju endorfina, čišćenje kuće je takođe dobar oblik vežbanja. Dakle, pomaže u sagorevanju dodatnih kalorija u vašem telu. Čišćenje takođe pruža osećaj zadovoljstva jer možete bolje da organizujete prostor u kome živite.

Miris vaše kuće ima dubok uticaj na vaše mentalno zdravlje. Ako u vašem prostoru postoji prijatan miris, osećaćete se opuštenije i imaćete više energije.

Neuredna kuća ima negativan uticaj i na spavanje. Kuća koja je sređena pomaže vam da spavate zdravo, jer prostor bez nereda povećava pozitivnu energiju u sobama što pomaže poboljšanju sna.

Odvlačenje fokusa

Kada stvari koje se nalaze oko vas nisu čiste i složene, to može da vam odvlači fokus. Dakle, kada očistite kuću, organizujete sve, uklonite sav nered iz nje, tada će se i vama povećati nivo koncentracije.

Čišćenje vašeg životnog prostora pruža vam osećaj da ste nešto postigli, a i rezultati su odmah vidljivi. I ono što je najvažnije, to će vas činiti srećnima.

24sedam.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
markegiani
09/11/2022 16:03

Pogotovo je to jako zdravo za pluća pošto je sva kućna hemija izrazito kancerogena. Trudim se da čistim kada treba, a ne iz razbibrige.