Foto: nsuzivo.rs
U Tehničkoj školi „Mileva Marić-Ajnštajn” danas je obeležen Dan sećanja na Hose Martija u biblioteci škole, koja nosi naziv po tom velikom pesniku i borcu za slobodu.

Školu je posetila članica Gradskog veća za obrazovanje Dina Vučinić zajedno sa ambasadorom Republike Kube Nj.E. Gustavom Trista del Todom.

– Više od jedne decenije Grad Novi Sad podržava jedan od najvećih i najprepoznatljivijih salsa festivala u ovom delu Evrope ,,Cubanero Salsa Festival” i time doprinosi popularisanju kubanske kulture u gradu. Naš grad ponosno nosi titulu Evropske prestonice kulture. Iskoristili smo priliku da razvijemo kulturnu infrastrukturu, unapredimo imidž grada, razvijemo turističku privredu i ove godine Novi Sad je tačka okupljanja umetnika iz celog sveta – rekla je Vučinić.

Foto: nsuzivo.rs

Ona je istakla da je Grad Novi Sad u poslednjih osam godina imao velika ulaganja u obrazovanje i  da se svake godine izdvaja preko šest milijardi dinara u te svrhe.

-Ponosni smo što tu ne stajemo jer već sada su nam poznati veliki projekti koje ćemo realizovati u naredne dve godine – istakla je Dina Vučinić.

Direktor škole Željko Savić izrazio je zahvalnost svim uvaženim gostima, zatim naglasio da škola ima 93 godine tradicije sfrednjeg stručnog obrazovanja.

– Želim da vam prenesem zadovoljstvo koje delim sa 1600 učenika, i više od 200 zaposlenih, što jedan deo naše škole, ali veoma važan za obrazovanje, nosi ime po Hose Martiju. Sve generacije naših učenika prilikom upisa u školsku biblioteku imaju priliku da se upoznaju sa biografijom, velikog pesnika i borca za slobodu Kubanskog naroda – rekao je direktor škole.

Ambasador Republike Kube Nj.E. Gustav Trista del Todo; foto: nsuzivo.rs

Ambasador Republike Kube Nj.E. Gustav Trista del Todo naglasio je da mu je izuzetna čast što je posetio školu i što se đaci interesuju za lik i delo velikog borca i kako je rekao najuniverzalnijeg Kubaca koji je dao život svojoj zemlji.

Bivši, sadašnji i budući đaci Tehničke škole „Mileva Marić-Ajnštajn” upotpunili su Dan sećanja na Hose Martija. Oni su tom prilikom izveli prigodnu priredbu za goste, upoznali ih sa životom i delom velikog Kubanca, recitovali njegove stihove i odigrali splet srpskih narodnih igara.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments