Foto: The Committee for Missing Children, Inc.

Igor Jurić, iz Centra za nestalu i zlostavljanu decu, istakao je danas na sastanku Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama da je sistem AMBER Alert sve bliži u Srbiji nakon što je obavio niz razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. 

-Dobio sam odgovor da će nakon formiranja Vlade i saznanja ko će biti novi ili stari ministar unutrašnjih poslova, da ćemo tada razgovarati o toj temi. Onda ćemo ozbiljno sesti. Moram reći da sam u ovoj teškoj političkoj situaciji dobio jedan dobar odgovor na ove probleme sa kojima se sada susreće, pričamo o porastu vršnjačkog nasilja i nasilju nad decom, ali i o samom sistemu gde ćemo u narednom sazivu Vlade dobiti konkretnije odgovore- naglasio je Jurić.

On je istakao da će predsednik svojim autoritetom i ugledom uticati na rad Vlade da se ovom problemu više posveti.

-Mi smo verifikovali narodnu inicijativu za prikupljanje potpisa i ukoliko ne bude došlo do nekog dogovora, u šta sumnjam, mi ćemo krenuti u prikupljanje potpisa, ali u ovim okolnostima za tim neće biti potrebe- dodao je Jurić.

Amber Alert predstavlja model širenja i objavljivanja informacija javnosti u specifičnim slučajevima nestale dece. Objave putem različitih medija mogu da dopru do građana koji će zapamtiti lice deteta i potencijalno ga uočiti ili imati validne informacije koje policiji mogu da pomognu u potrazi. Ovaj mehanizam zvanično funkcioniše u Americi, Belgiji, Češkoj, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Malti, Irskoj, Poljskoj, Bugarskoj, Italiji, Holandiji, Portugalu, Rumuniji, Španiji i Ujedinjenom Kraljevstvu.

nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments