Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sastao se u Gradskoj kući sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Nj. E. Kristoferom Hilom. Nakon sastanka, gradonačelnik je zajedno sa ambasadorom obišao Kreativni distrikt gde je u okviru manifestacije „Dani američke kulture“ Amerikanac Gregori Brns vodio radionicu na izradi murala sa studentima Akademije umetnosti u zgradi OPENS-a.

-Danas je važan dan za Novi Sad. U prvu zvaničnu posetu, po stupanju na dužnot nas je posetio ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kristofer Hil. To je bila radna poseta u kojoj smo razgovarali o mnogim temama, a iskoristili smo njegovu posetu da najavimo kulturni događaj „Dani američke kulture“ u našem gradu. Naše ustanove kulture zajednički organizuju ovaj vid promocije, približavanje američke kulture našim građanima, ali i našu kulturu američkim umetnicima. Ove godine glavni gost je gospodin Gregori Brns, olimpijac i vrhunsku umetnik. Možete da se uverite kakvu je umetninu priredio i oplemenio prvi objekat koji smo renovirali u Kreativnom distriktu, posvećen Evropskoj prestonici mladih učinivši ga dinamičnijim, zanimljivijim i atraktivnijim – rekao je Vučević.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Prvi čovek Novog Sada je istakao da je sa gospodinom Hilom razgovarao i o političkim temama, o saradnji između Novog Sada i američke ambasade.

-Mogu da kažem da sam zadovoljan, da je razgovor bio korektan i zaista vidim dobar put u našoj daljoj saradnji – dodao je.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

– Zajedno smo obišli umetničke kreacije koje su nastale kao proizvod „Dana američke kulture“ prethodnih godina i imam samo reči hvale za kooperaciju umetnika naše dve zemlje. Podržavam praksu grada da stare prostore privodi novoj nameni, dajući im novu svrhu, ali uz poštovanje prema istoriji i uz pogled uprt u budućnost. Novi Sad je grad koji toplo i široko prihvata sve koji u njega dođu i prava je inspiracija za sve ostale – rekao je ambasador Kristofer Hil.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Da podsetimo, tokom „Dana američke kulture“ u Novom Sadu urađen je još jedan mural na Bulevaru Oslobođenja, u blizini Elektrovojvodine, posvećen našem najvećem naučniku Nikoli Tesli, koji je počasni građanin Novog Sada od 1838. godine.

Program „Dani američke kulture“ se odigrava šestu godinu za redom i traje od 23. do 29. maja. Ideja je saradnja umetnika iz Amerike i Srbije, kao i neposredna interakcija sa Novosađanima, ali i međunarodna saradnja i podsticaj mladih i neafirmisanih stvaralaca da javno prezentuju svoje radove.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments