Foto: Screenshot snimka koji su nam poslali Nikola i Vladimir

Načelnik Odeljenja za VSJ u Upravi za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a Nedeljko Gagić, apelovao je na građane da ne pale travu i nisko rastinje, s obzirom da je, od sredine marta do danas, evidentiran povećan broj požara na otvorenom prostoru.

-Požari na otvorenom prostoru se veoma brzo šire, zahvataju velike površine, i predstavljaju realnu opasnost za živote i zdravlje naših građana – rekao je Gagić i dodao da požari često nanose velike materijalne štete.

Uzrok svih ovih požara, u najvećem broju slučajeva je ljudski faktor, odnosno neodgovorno ponašanje naših građana.

Gagić podsća da je Zakonom o zaštiti od požara i drugim zakonima zabranjeno spaljivanje trave i niskog rastinja i spaljivanje smeća na otvorenom prostoru, ostataka strnih useva, kao i loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume.

Za nepoštovanje propisanih odredbi zakona, kako je rekao, zaprećene su novčane kazne, kako za pravna, tako i za fizička lica.

-Sektor za vanredne situacije će u narednom periodu, zajedno sa pripadnicima drugih linija rada Ministarstva unutrašnjih poslova, nadležnim inspekcijskim službama republičkog i lokalnog nivoa, intenzivirati obilazak terena u cilju otkrivanja i procesuiranja neodgovornih građana koji ne poštuju Zakonom propisane odredbe istakao je načelnik i naglasio da ova akcija ima za cilj podizanje nivoa bezbednosti građana.

U periodu od 1. januara do 25. marta 2022. godine, na teritoriji Republike Srbije, evidentirano je 6.582 požara, od čega je 3.551 požar nastao na otvorenom prostoru.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments