“Apple” je postala prva kompanija čija je vrednost dostigla tri hiljade milijardi dolara usled povećanja tražnje izazvane pandemijom.

Tržišna vrednost proizvođača “ajfona” porasla je za hiljadu milijardi za manje od 16 meseci pošto su uspeli da prevaziđu krizu u lancu snabdevanja.

Vrednost kompanije „Epl“ u avgustu 2018. godine dostigla je hiljadu milijardi dolara, a dve godine kasnije, postali su prva kompanija koja je dostigla vrednost od dve hiljade milijardi dolara.

Prvog radnog dana 2022. godine akcije kompanije su porasle za tri procenta na 182,86 dolara, što je dovelo do novog rekorda i probijanja granice od tri hiljad milijardi dolara, pre nego što se vrednost akcija vratila na 182.01.

Inače, „Epl“ je nakratko, krajem oktobra, izgubio titulu najvrednije kompanije na svetu od „Majkrosofta“, ali je već u novembru povratio svoju krunu. Od 15. novembra do kraja 2021. godine dodali su pola hiljade milijardi dolara svojoj tržišnoj vrednosti.

Samo nekoliko kompanija vredi više od hiljadu milijardi dolara, uključujući „Teslu“ i „Amazon“. Matična kompanija „Gugla“, „Alfabet“, i naftna grupa „Saudi Aramko“ procenjuju se na oko dve hiljade milijardi dolara, dok je tržišna vrednost „Majkrosofta“ oko dve i po hiljade milijardi dolara.

Akcije „Epla“ porasle su za više od 30 odsto u 2021. godini zahvaljujući veoma uspešnim upravljanjem krizom koja se pojavila u lancu snabdevanja, a takođe su imali koristi od povećane potražnje tokom pandemije za njihovim uređajima s obzirom na to da su kupci bili prinuđeni da nadograđuju svoje kućne kancelarije.

rts.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments