Foto: Promo

 „Heroji svakodnevice“ je naziv izložbe, koja će se otvoriti u petak, 21. oktobra , sa početkom u 19.00 časova u Kreativnom distriktu i kojom će „Atelje 61“ zaokružiti svoju programsku delatnost u godini u kojoj je Novi Sad- evropska prestonica kulture.

Izložba koja problematizuje strip i ilustraciju i tapiserijsku umetnost, svojevrsni je dvogodišnji projekat „Ateljea 61“ koji je podrazumevao okupljanje umetnika koji se iskazuju ilustracijom, street artom i stripom na rezidencijalnom programu „Ateljea 61“- Internacionalnoj koloniji tapiserista 2020. godine, dvogodišnji rad produkcije „A61“ na prevođenju predložaka (kartona) umetnika u tapiserijski medij, te finalizaciju eksperimentalnog pokušaja spajanja stripa i tapiserije, kroz izlaganje novonastalih umetničkih dela na predstojećoj izložbi  „A61“ ,koja će se odvijati u okviru programskog luka „Druga Evropa“, Fondacije NS EPK 2022.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

U okviru programske celine „Grad stripa“, luka „Druga Evropa“ koji realizuje Fondacija NS EPK 2022, „Atelje 61“ je preispitujući nove forme i tačke spajanja devete i tapiserijske umetnosti realizovao čak devet novih tapiserija, čije kartone za idejno rešenje tapiserije, potipisuju strip crtači i ilustratori: Ilija Nikčević, Dragana Kuprešanin, Željko Pahek, Serjoža Popov, Iva Atoski, Bojan Milojević- Asterijan, Dejan Nenadov, Nevena Marković i Đorđe Milojević. Umetnici su svojim radovima odgovarali na temu heroja svakodnevice, koja je i potctrtana nazivom same izložbe, koja će Novosađanima i marišnicima kulture predstaviti underground kulturu stripa i street art-a u svetlu klasične, minuciozne i drevne discipline kakva je tapiserija.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Izložbu će otvoriti direktor “Ateljea 61”, Zoran Bulatović ,a pred publikom će nove tapiserije iz Zbirke “A61”  biti do 21. novembra.

nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments