Foto: Schreenshot

Peel P50 je ekstremni mikroautomobil sa kojim je šira javnost upoznata kada se pojavio u epizodi “starog” Top Gear-a. Džeremi Klarkson je ostao očaran malim automobilom kojim se vozio do prostorija Bi-Bi-Sija.

Sa samo 137 cm dužine i 99 cm širine, automobil nema konkurenciju po dimenzijama.

Nastao kao ideja o najmanjem mogućem motornom vozilu koje može da preveze jednu osobu i jednu torbu, nije bio marketinški uspeh. Proizvedeno je samo 47 primeraka, a veruje se da je samo 30 preživelo do danas.

Početkom prošle decenije projekat ovog malog automobila je oživeo, a kompanija je počela da nudi ručno rađene replike. Pendine Motors nudi tri modela, klasični P50 (označen P.50), ograničenu seriju kabrioleta i zaista poseban Trident.

P50 se takođe nudi kao komplet delova koje kupac sam sastvalja. Pokreće ga elektromotor od 2 kW koji se strujom napaja iz baterije koja obezbeđuje domet od 80 km.

Ukoliko ste zainteresovani za takvu “uradi sam” ponudu, znajte da cena u ovom slučaju počinje od 10.379 funti, odnosno 11.700 evra. Nije malo, ali je svakako zanimljiva ideja.

Sastavljanje vozila zahteva osnovni alat i ne više od 50 sati rada.

Ukoliko želite gotov automobil, cena je znatno viša, na nivou od oko 15.700 evra. Postoji i “Turbo” verzija sa snažnijim pogonom od 5,76 kW koji maksimalnu brzinu podiže sa 50 na 80 km/h.

U ponudi su i verzije sa benzinskim motorom zapremine od 49 do 125 kubika. Celokupnu ponudu možete pronaći ovde.

Originalnu verziju pokretao je DKV-ov 1-cilindrični motor od 50 kubika. Motor je bio uparen sa 3-brzinskim menjačem, ali bez “rikverca”, tako da ste morali da izađete, podignete zadnji kraj i okrenete ga, ako biste želeli da manevrišete na malom prostoru.

b92/index.hr

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments