Свет играчака, око 1950.

U sredu, 10. maja u 18.00 časova, u Galeriji likovne umetnosti poklon zbirci Rajka Mamuzića održaće se autorsko vođenje u okviru pratećeg programa izložbe Otkriveni svet ilustracije Ljubice Cuce Sokić.

Autorka izložbe, Gorana Stevanović, bibliotekar savetnik za Grafički fond i umetničku zbirku Narodne biblioteke u Beogradu, upoznaće publiku sa koncepcijom izložbe u kontekstu saradnje Narodne biblioteke Srbije i Poklon zbirke Rajka Mamuzića.

Slikarka i akademik Ljubica Cuca Sokić (1914–2009) pripada krugu srpskih umetnika koji su ilustraciju podigli na nivo autonomne likovne discipline, a tekst nadgradili sopstvenom poetskom vizijom stvarnosti. Počeci njenog ilustratorskog puta duboko su prožeti životnim i profesionalnim okolnostima, u trenutku kada se slikarka postepeno okreće svetu detinjstva kao svojevrsnom pribežištu, ličnoj arkadiji i prostoru neizbrisivih uspomena. Brojna prozna i pesnička dela, u periodu 1935–1980, oživela je pretačući reč u sliku pomoću različitih ilustratorskih tehnika, pri čemu do izražaja dolazi njena izuzetna posvećenost i studioznost, kao i nepogeršiva crtačka sigurnost. Na temelju Jungovog i Betelelhajmovog tumačenja bajkolikog sveta na kome su sazdane neobjavljene ilustracije za bajke Alisa u zemlji čuda i Pinokio, dato je inovativno tumačenje autorkinog ilustratorskog opusa. Putem stručnog vođenja publika će se upoznati sa fenomenom ilustracije koji se posmatra i tumači u odnosu na tekst i poziciju čitaoca u kontekstu razvoja moderne ilustrovane knjige posleratnog perioda.

Cuca Sokić

Gorana Stevanović dilomirala je na katerdri za istoriju moderne umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu. Dobitnica je nagrade koju dodeljuje Spomen zbirka Pavla Beljanskog u Novom Sadu, za najbolji diplomski rad pod naslovom Slikarstvo srpskog intimističkog kruga. Bila je zaposlena kao kustos u Muzeju primenjene umetnosti, Galeriji Bel Art, u Biblioteci grada Beograda kao organizator programa iz kulture, a potom u Narodnoj biblioteci Srbije kao bibliotekar. Danas vodi Grafički fond i Umetničku zbirku ove institucije.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments