Foto: Ilustracija

Početkom protekle decenije zdravstveni sistem naše zemlje bio je u potpunom kolapsu i rasulu. Ostaće zableženo da je tokom vladavine Demokratske stranke srpsko zdravstvo čak dve godine zarednom proglašavano za najgore u Evropi – 2012. i 2013. godine i sve to uprkos ogromnom novcu koji je pristizao iz evropskih fondova.

Komentari iz EU: Nijedna država u tranziciji nije dobila tolika sredstva

Naime, Evropska unija je od 2002. godine za reformu zdravstvenog sistema, donirala Srbiji više stotina miliona evra. Međutim, ni ta sredstva nisu bila dovoljna da se na lestvici kvaliteta zdravstvene zaštite u Evropi pomerimo sa poslednjeg mesta.

Dom zdravlja “Liman” najveći je objekat primarne zdravstvene zaštite u Srbiji. Nakon rekonstrukcije dobitnik je prestižne nagrade za objekat najveće energetske efikasnosti u ovom delu Evrope; foto: nsuzivo/Pavle Pejić

Evropski zvaničnici razočarano su komentarisali da “nijedna država u tranziciji nije dobila tolika sredstva, a da su rezultati toliko poražavajući”.

Najpre je Evropski zdravstveni korisnički indeks za 2012. pokazao da je srpsko zdravstvo po kvalitetu zdravstvene zaštite na poslednjem mestu od 35 evropske zemlje. Ni naredne godine nije bilo ništa bolje. Izveštaj je sačinila ekspertska organizacija sa sedištem u Švedskoj za potrebe Evropskog parlamenta. Rezultat je bio žalostan: prema indeksu European Health Consumer Index (EHCI), kojim se meri kvalitet zdravstvene zaštite i to na na osnovu 50 indikatora u 35 evropskih zemalja, Srbija je drugu godinu zaredom završila na poslednjem mestu.

Vojvodina je nakon 40 godina dobila moderan Klinički centar i najsavremeniju Kliniku za interne bolesti; foto: dijagonala.com

Srbija pre deset godina: Prvi po mortalitetu i vodeći po korupciji

U to vreme, 2012/2013 bili smo prvi po mortalitetu, smrtnosti od malignih i kardiovaskularnih bolesti, a vodeći po korupciji. I to je bilo sasvim dovoljno da budemo poslednji u Evropi. Stanje je bilo posebno katastrofalno u lečenju malignih oboljenja: svake godine od raka oboli 37.000 ljudi, a 22.000 umre, dok u razvijenim zemljama dve trećine obolelih preživi. Takođe, negativno smo ocenjeni dugih lista čekanja, zatim jer našim pacijentima tada nisu bili dostupni elektronski recepti i nisu imali mogućnost elektronskog zakazivanja pregleda.

Dom zdravlja Liman rekonstruisan je nakon više decenija; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Relanonost danas potpuno drugačija, grade se nove i rekonstruišu stare bolnice

Ova sumorna statistika danas je potpuno izmenjena zahvaljujući ulaganjima i konstantnom investiranju u ovu važnu granu. Za pet godina uložena je milijarda evra za zdravstvo.

Zdravstveni sistem u Srbiji znatno je osnažen proteklih godina, jer su neki od objekata – bolnice i domovi zdravlja važni za građane rekonstruisani ili izgrađeni.

Vrednost radova na objektu Doma zdravlja “Novi Sad” na Adicama je preko 200 miliona dinara; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

U Srbiji je prvi put usvojen Program borbe protiv retkih bolesti. Za sedam godina broj obolelih koji se leče iz budžeta povećan je skoro 25 puta. Od 2008. do 2012. godine ukupan broj dece koaj su upućena na lečenje i dijagnostiku u inostgranstvo bio je 420. U periodu od 2013. do 2021. godine prosečan broj dece lečene u inostranstvu je oko 500 godišnje.

 “Torlak” ponovo ponos srpskog zdravstva

Institut za virusologiju, vakcine i serume “Torlak” počeo je nakon 15 godna ponovo da proizvodi domaću trovalentvu vakcinu protiv sezonskog gripa. Osim ovih vakcina, ogromno postignuće “Torlak” je zabeležio tokom pršle godine kada je sa ruskim partnerima započeo proizvodnju “sputnjik V” vakcine komponente 1 i komponente 2.

25.270 radnika zaposleno u zdravstvu; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Sama ta činjenica da je tu vakcinu uspeo da proizvede mali broj farmaceutskih kuća i država uopšte, daje na značaju kako našoj kući, tako i u našoj zemlji.

Najsavremeniji skeneri u našim bolnicama

Poslednjih godina država ulaže u modernizaciju medicinskih uređaja i opreme.

32 milijarde dinara izdvojeno iz budžeta za Ministarstvo zdravlja za 2021.godinu; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Pre godinu i po, samo u jednom danu, je opredelejeno pet miliona evra za nabavku 11 skenera i pet angio sala.

Nove skenere dobili su KBC Zvezdara, KC Kragujeva, Opšta bolnica Valjevo, zdravstveni centri Užice i Neogtin, Opšta bolnica u Ćupriji, Opšta bolnica u Loznici, ATD Beograd i KCS.

Izgradnja kovid bolnica i laboratorija “Vatreno oko”

Među najvažnijim projektima svakako je izgradnja tri kovid bolnice u Batajnici, Kruševcu i Novom Sadu. Svojevrstan rekord postignut je jer su, uprkos pandemiji, za nepunih deset meseci otvorene ove tri kovid bolnice. Poslednja je otvorena u Novom Sadu i to samo četiri meseca. Pre nje, krajem 2020. godine otvorene su kovid bolnce u Batajnici i Kruševcu.

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

Građani Srbije dobili su i dve najmodernije laboratorije za testiranje uzoraka na korona virus – “Vatreno oko” u Nišu i u Beogradu.

Ovako se ulaže u zdravstvo. Izgrađene i rekonstruisane bolnice širom Srbije

–  Tiršova 2, izgrađena nakon 30 godina, ujedno i obnovljena Univerzitetska dečija klinika u Tiršovoj

Nakon bolnica u Beogradu i Kruševcu, Novi Sad je dobio je bolnicu od 19.500 kvadratnih metara; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

–  Vojvodina je nakon 40 godina dobila moderan Klinički centar i najsavremeniju Kliniku za interne bolesti

–  Klinički centar u Nišu najsavremeniji je u regionu

–  Novi Klinički centar Srbije

Otvaranje Kliničkog centra Srbije; foto: Printscreen /predsednik.rs

–  Zdravstveni kompleks Kamenica 3

–  Bolnice u Pirotu, Vrbasu, Gornjem Milanovcu, Leskovcu, Loznici, Aranđelovcu, Smedrevskoj Palanci, Prokuplju

Činjenice i brojke

32 milijarde dinara izdvojeno iz budžeta za Ministarstvo zdravlja za 2021.godinu

25.270 radnika zaposleno u zdravstvu

10.449 specijalizacija i užih specijalizacija odobreno

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Hvalite me usta moja
28/02/2022 19:49

Koja je uspesnost lecenja? Valjda to treba da predstavlja glavni kriterijum za procenu kvaliteta zdravstvenog sistema! Ljudski zivoti su bitniji od zgrada, ili mozda vama nisu…