Foto: Bahamas Air Tours

Iguane s bahamskog ostrva Egzuma toliko su zavisne o dezertima da na plažu stižu čim čuju turističke brodove.

Iguane na Bahamima imaju visok nivo šećera u krvi zbog ekoturista koji ih hrane grožđem, rekli su naučnici i upozorili da se ne zna kako bi to moglo da utiče na zdravlje ovih osetljivih gmizavaca.

Konzervatori prirode zabrinuti su jer se zbog ovog neautohtonog voća koje se iguanama daje nabodeno na ražnjić, veliki gušteri sve manje boje ljudi pa su podložniji krijumčarima životinjama. Ali, oni koji pomno posmatraju ova stvorenja počeli su da sumnjaju da ovakav način ishrane uzrokuje i druge probleme. Tragove za to našli su u njihovom izmetu.

Iguane koje konzumiraju lišće i voće koje im je priroda namenila imaju izmet koji naučnica Suzan Frenč upoređuje s “kubanskom cigarom nalik lišću zarolanom u smotuljak.” Izmet iguana koje se hrane grožđem koje im daju turisti je vodenast.
Otkriveno je da iguane s ostrva koje posećuju turisti imaju najviši nivo glukoze u krvi, a u organizmu nekih životinja taj nivo se zadržava satima. Iguanama koje nisu bile u kontaktu s ljudima nivo glukoze je rastao sporije i brže se vratio u normalu.
Iguane nisu jedina vrsta na koju utiče to što ih turisti hrane neprimerenim grickalicama.
nsuzivo.rs
1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
dragan
27/04/2022 06:06

dobile i proliv i šećer zbog turista uahahahaha