Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com
Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je da će u narednih nekoliko dana početi pregovori sa Gaspromom o novom dugoročnom gasnom aranžmanu za isporuke ruskog gasa Srbiji, koji bi trebalo da budu završeni najkasnije do 15. maja.

-Razmenili smo pisma o tome sa rukovodstvom Gasprom eksporta i Gasproma, i očekujemo da prva razmena papira, što konkretno znači kako oni vide situaciju sa novim dugoročnim ugovorom i kako je vidi Srbijagas, bude ovih dana – rekao je Bajatović.

Dodaje da bi tako pregovori faktički trebalo da počnu ovih dana.

-Nadamo se da će se završiti najkasnije do 15. maja, jer se aranžman koji je dogovoren između predsednika Rusije i Srbije Putina i Vučića završava 31. maja, koji podrazumeva sadašnju cenu od 270 dolara za 1.000 kubnih metara gasa – naglasio je Bajatović.

Na pitanje koju cenu očekuje za Srbiju i na koliko vremenski, Bajatović kaže da će ugovor biti sklopljen na 10 godina, dok što se tiče cene ne može sada tačno da kaže pošto će ona biti rezultat kombinacije tzv. naftne formule i tržišne cene.

Takođe, sadržaće određenu fleksibilnost, pošto do sada to nije bilo formalno predviđeno u ugovorima, naglasio je Bajatović u izjavi za Tan‌jug i napomenuo da na primer sada, u zimskom periodu, trošimo tri do četiri puta više gasa u nego leti.

Istakao je da je cilj da se obezbedi dovoljna količina gasa i da cena bude povoljnija od tržište, kao i da ugovor obezbedi određenu fleksibilnost.

-Tako da ne mogu da kažem cenu, jer će zavisiti od cene nafte na tržištu, pa će takva biti i naša cena. Ali, ono što ja mogu da prognoziram jeste da bi se u prvoj fazi povrata cene gasa na neku normalnu vrednost ona mogla pozicionirati na nekih 800 ili 850 dolara. A, u kasnijoj fazi ako se smiri situacija u Ukrajini, cena bi mogla da se stabilizuje na nekih 600 do 650 dolara za 1.000 kubnih metara – rekao je Bajatović.

dnevnik.rs/Tanjug/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments