FOTO: YOUTUBE / YAHOO FINANCE, YOUTUBE / TED

Predsednik SAD sugeriše da bi trebalo ispitati Maskova poslovanja sa drugim zemljama i utvrditi da li radi nešto neprikladno.

Džo Bajden, predsednik SAD, je u razgovoru sa novinarima izjavio da su odnosi Ilona Maska sa drugim zemljama vredni ispitivanja. Bajden nije precizirao da li je neka vrsta istrage u toku, ali je sugerisao da izvršni direktor kompanija Tesla i Twitter zaslužuje dalju kontrolu.

“Mislim da su saradnja i tehnički odnosi Ilona Maska sa drugim zemljama vredni ispitivanja”, rekao je Bajden. “Bilo da radi nešto neprikladno ili ne – ja to ne sugerišem – sugerišem da su vredni ispitivanja, i to je sve sve što ću reći”.

Nije jasno na koje je tačno Maskove odnose Bajden mislio, ali on nije prvi zvaničnik koji je naveo veze najbogatijeg čoveka na planeti sa drugim zemljama kao potencijalnu zabrinutost. Senator Kris Marfi rekao je da bi Komitet za strana ulaganja u SAD trebalo da istraži Maskov sporazum o kupovini kompanije Twitter, ukazujući na velike investicije Saudijske Arabije i Katara.

Drugi kritičari navode da bi poslovanje kompanije Tesla u Kini moglo da oteža Masku donošenje odluka o sadržaju koji utiče na zemlju, kao i da bi vladini zvaničnici mogli da ga primoraju da im preda osetljive podatke. The Washington Post je u junu izvestio da su neki analitičari američkih obaveštajnih službi i zvaničnici Bele kuće zabrinuti da će Kina pojačati svoj pritisak na Maska ukoliko kupi Twitter.

Mask je takođe bio kritikovan zbog predloga o miru u Ukrajini, u kom je pomenuo i Kosovo. Kasnije je pretio da će prestati da ukinuti Starlink internet Ukrajini ukoliko Pentagon ne plati račune, ali je brzo odustao od te odluke.

smartlife.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments