Koren belog sleza može pomoći u ublažavanju simptoma alergija; foto: Helathline

Kašalj, bronhitis, upalni procesi disajnih organa, astma, samo su neka od stanja u kojima biljke mogu biti od pomoći. Koje su to biljke i kako se upotrebljavaju, otkrivamo u našoj redovnoj rubrici utorkom Tajna bilja.

Biljke koje tradicionalna medicina koristi za lečenje disajnih organa mogu se podeliti u nekoliko grupa.

„Biljke koje deluju na naše disajne organe deluju tako što ublažavaju kašalj koji se često povezuje sa velikim brojem disajnih oboljenja. Biljke koje smiruju taj suvi kašalj u sebi sadrže sluz. Jedna od njih je beli slaz”, rekao je Momčilo Antonijević, narodni travar i novinar.

Ističe da su u toj grupi i crni slez, laneno seme… Te biljke koristimo kada želimo da smirimo suvi nadražajni kašalj.

„Biljke koje sadrže eterična ulja su druga grupa biljaka koje deluju na respiratorni trakt i među njima su majčina dušica, timijan, miloduh, komorač, anis. To su biljke koje dezinfikuju naše disajne organe, smanjuju upalne procese i podstiču iskašljavanje. Tu su i bršljan i jagorčevina”, rekao je travar.

Napominje da se za iskašljavanje koristi i islandski lišaj, koji sadrži gorke i antiseptične materije. Podbel je, takođe, korisna biljka. Najbolji je protiv bronhitisa i astme. Oprezno sa njim jer ima supstance koje mogu da oštete jetru.

„Bokvica je šumski flaster, stavlja se na rane, prethodno je potrebno oprati je. Preporučuje se kod respiratornih infekcija. Kombinuje se sa listom crne bokvice”, rekao je Momčilo Antonijević, narodni travar i novinar.

Rosulja ili biljka mesožderka, lekovita i retka

„Rosulja je neobična lekovita i na našim prostorima je zaštićena vrsta. Raste na samo jednom lokalitetu u Srbiji, na Vlasini. Rosulja je biljka mesožderka. Pomaže kod velikog kašlja, kod asme, jača krvne sudove i može da otkloni bradavice”, istakao je Momčilo Antonijević.

rts.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments