Mapa festival Vila Foto: vizual EPK / Ustupljene fotografije
Evropske, regionalne i domaće heroine umetnosti okupiće se ovog vikenda, od 3. do 5. juna, na prvom festivalu “Vila” u srcu najstarijeg nacionalnog parka u Srbiji, u Vrdniku. Od muzike, preko teatra, filma, književnosti, programa za najmlađe, do gastrokulture, ovaj festival biće jedinstveno iskustvo u prirodi za prisutne, a svi događaji su besplatni.

Festival će okupiti gotik vilu Tarju Turunen, Dženi iz Ace of Base, vile klasične muzike violistkinju Tabeu Cimerman i violinistkinju Simone Lamsma, koja će nastupiti sa orkestrom Camerata Academica, a od regionalnih vila na festivalu će nastupiti Kaliopi, Natali Dizdar i Amira Medunjanin uz Vojvođanski simfonijski orkestar.

Foto: NS2022 / Ustupljene fotografije

– Veliki trud je uložen da se organizuje jedan ovako programski raznolik i produkciono zahtevan festival. Neke od umetnica prvi put gostuju kod nas, tako da celokupan događaj zaista ne bi trebalo propustiti, posebno zato što se odvija u bajkovitom ambijentu Vrdnika. Kao jedno novo iskustvo, nadamo se da će ovaj festival biti još jedan legatski projekat Evropske prestonice kulture. Inače, čitav luk “Heroine” koji traje do 12. juna, posvećen je ženskom stvaralaštvu i upravo je inspirisan našim velikankama iz svojih oblasti delovanja, a izrazom su zastupljene raznovrsne umetničke discipline – rekla je programska direktorica Fondacije “Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, Sara Vuletić.

Među domaćim vilama naći se glumice Anica Dobra, Nataša Tapušković i novinarka Nataša Miljković, koje će čitati deci bajke, potom glumica Nataša Ninković, koja stiže sa predstavom “Prah”, u adaptaciji i režiji Veljka Mićunovića, zatim junakinje plesnih predstava “Udade se Živka Sirinićka” i “Teorija relativiteta”, kao i književnice koje će se predstaviti u okviru programa “Milici u pohode” i autorke slikovnice “Fruška bajka”, Jovane Kulauzov Rebe.

Festival “Vila” obuhvatiće zonu za najmlađe – poligon spretnosti, igre poput bilijara nogom, frizbija i puštanja zmajeva na vetru uz poseban deo koji će biti fokusiran na edukaciju dece na temu finansijskog opismenjavanja.

Besplatan prevoz za vreme trajanja festivala

Povodom organizacije festivala “Vila”, JGSP Novi Sad obezbedio je besplatan prevoz na relaciji Novi Sad – Vrdnik (Fruške Terme)– Novi Sad, za dane trajanja festivala od 3. do 5. juna. Prevoz će se obavljati iz Novog Sada sa Železničke Stanice (plato ispred ulaza u Ž. Stanicu) do Hotela Fruške Terme u Vrdniku.

Polazak će biti organizovan u 16, 16:15, 17:45, 18, 18:15, 20 i 20:15 časova.

Povratak će biti već od 21, 21:15, 21:30, 00:30, 00:45, 01 i 01:30 časova.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments