Foto: TheHill

Godinama u nazad strukovna i udruženja roditelja, kao i lekari, govorili su o neophodnosti da HPV vakcina postane dostupna svima. Sama vakcina iako preporučena od 2018. godine jeste bila dostupna, ali se plaćala, tako da većina stanovništva nije mogla da je priušti zbog visoke cene

Rak grlića materice je bolest koja odnese oko 450 života godišnje, a otkrije se oko 1500 novoobolelih godišnje u našoj zemlji. Za razliku od ostalih kancera ovaj ima jednu „prednost“, u 90% slučajeva ga izaziva virus za koji postoji vakcina, a vakcinacijom i redovnim ginekološkim pregledom ovaj oblik kancera se eliminiše. Smatra se da 80% seksualno aktivnih ljudi dođe u kontakt sa ovim virusom u toku života, te je opravdana vakcinacija podjednako i žena i muškaraca.

Novi Sad, pre ostatka zemlje, 2020. godine inicijativom tadašnjeg gradonačelnika Miloša Vučevića kupuje prvi kontigent HPV vakcina i kreće sa besplatnom imunizacijom stanovništva pre svih ostalih.

Foto: Pexels

Otvaranjem novih i rekonstrukcijom postojećih zdravstvenih ustanova, nabavkom najsavremenije opreme, ulaganjem u zdravstvene kadrove- grad i zdravstvene ustanove su već preuzele odgovornost da Vas u tome podrže a vi preuzmite odgovornost za svoje zdravlje.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

nsuzivo.rs

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Avanturist
07/04/2023 17:45

Posle c-19 terora ja ću i tetanus odbiti

Baki M
19/04/2023 21:53

Jel ovo znaci da moze da i neko ko dodje u NS primi besplatno ili mora biti stanovnik ?