Foto: nsuzivo.rs

Da li biste poverovali da je sredinom 19. veka na mestu današnjeg Štranda postojao peščani sprud zvani “Poloj” koji je godinama služio kao pojilo za životinje?

Na toj širokoj površini ima mesta za svakoga i svako može da pronađe neki svoj kutak za odmor. Za one koji ipak vole aktivan odmor, postoje mnogobrojne manifestacije i sportske aktivnosti kako na plaži, tako na vodi.

Foto: Gradske info

Između ostalog, na Štrandu se organizuju “Dunavska regata TID”, “Novosadski triatlon”, dnevne “EXIT” žurke i još mnogo, mnogo manifestacija.

S obzirom na to da je Dunav na tom mestu izrazito širok, on stvara idealne uslove za jedrenje, posebno što se u neposrednoj blizini kupališta nalazi nekoliko rukavaca u kojima je voda mirna.

Još od svog nastanka plaža je prepoznatljiva po nama svojstvenim sportskim igrama poput picigena, kečketa i kurendola, pa ako se prošetate obalom sigurno ćete naići na grupicu mladih koji igraju upravo te igre.

Foto: nsuzivo.rs

O tome koliko je ova plaža voljena govori podatak da se na nju redovno dolazilo čamcima i čak fijakerima, a posećivali su je poznati i viđeniji pisci, umetnici i političari. Ovu gradsku plažu je i sam Miloš Crnjanski redovno posećivao i isticao kao najveću znamenitost Novog Sada.

Kažu da u toku sezone na dnevnom nivou Štrand poseti na desetine hiljada ljudi, a u toku cele kupališne sezone, kroz kapije gradske plaže prođe preko milion ljudi.

 

Foto: nsuzivo.rs

Plažu obilaze posetioci svih uzrasta, posebno oni koji su odrastali u blizini reke, roditelji sa decom, mladi, a posebnu ljubav prema plaži pokazuju stari “štrandaroši” koji prepričavaju priče kako je ovaj prelepi prostor nekad izgledao.

Osim dečije “cike”, na plaži odzvanjaju i zvuci urbanog života mladih, što doprinosi raznovrsnosti i lepoti ovog kupališta.

Svako bira sadržaj za sebe, neko bira čitalački kutak pod debelim hladom, a neko želi da svoje vreme provede ispod suncabrana kafića uz osvežavajuće piće.

Foto: nsuzivo.rs

Retko koji grad može da se pohvali takvim biserom prirode na 5 minuta od gradske vreve. Mnogi će reći da je to najlepša plaža na Dunavu, ali bez sumnje kad to i jeste!

Tajnu Štranda najverovatnije nikada nećemo otkriti, ali zato možemo da mu se prepustimo i uživamo u svim blagodetima koje nam nudi.

I tako Novosađani, svuda sa sobom nose svoj duh, mentalitet, naglasak, pa i Štrand, prenosi portal Gradske info.

blic.rs

4 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Milka
15/06/2022 18:06

Kaže se “picigin”

Nemanja
16/06/2022 00:27
Reply to  Milka

Nije tačno, uvek je bilo picigen. Jedino ako ste vi baš starija generacija pa da ste tako zvali. Ja sam 81 godište i uvek smo zvali picigen, čak i naši drugari 75-76 generacija isto su tako zvali

Uroš
16/06/2022 10:09

Velika je šteta što je ogroman deo peščane plaže danas predat na korišćenje baštama kafića. Nedostaje to peščano prostranstvo. Izgubio se onaj mir za uživanje. Sve je u novcu.

Galilo
17/06/2022 07:16

Predivno mesto ..plaža je ogromna usluge su golićne