Foto: Grad Novi Sad
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je otkrivanju biste komitskom vojvodi, majoru Vojislavu Tankosiću koje organizuje Udruženje ratnika-dobrovoljaca 1912 – 1918, njihovih potomaka i poštovalaca iz Tankosićeva.

Vojislav Tankosić bio je major srpske vojske, jedan od osnivača Crne ruke i učesnik najvažnijih istorijskih događaja u Srbiji, od Majskog prevrata do Sarajevskog atentata. Bista je izlivena od bronze i nalazi se u središtu kružne zelene površine unutar autobuske okretnice na ulazu u naselje Tankosićevo, u Kisaču.

Bistu vojvodi, majoru Vojislavu Tankosiću sa gradonačelnikom otkrio je Vladislav Parežanin, najstariji potomak osnivača Tankosićeva.

Foto: Grad Novi Sad

Gradonačelnik ističe da generacije koje danas žive zahvaljujući podvizima i besmrtnosti junaka poput Voje Tankosića ostaje da nikada ne dozvolimo zaborav.

-Iz prošlosti moramo da izvlačimo i da učimo važne životne lekcije, ali nam ona ne sme biti prepreka. I zato volim da čujem mlade ljude poput gospodina Rončevića, jer poruka njegovim generacijama i jeste da moraju da shvate ko su im bile dede i pradede, i koliko je važno da sačuvaju sećanje na njih …
Ja volim da dođem u Tankosićevo, jer se u njemu na svakom koraku oseća i patina i slava prošlih vremena. Verovatno nema manjeg mesta, a sa većom željom da neguju tradiciju i taj duh predaka i nakon 70 – ih godina kada su priključeni Kisaču. Potomci solunskih dobrovoljaca uvek su čuvali sećanje na njih, i nas opominjali kako je važno da sačuvamo svaki trag prošlosti, da vratimo stari sjaj objektima od kulturno – istorijskih zdanja.
Malo je reći da sam bio ponosan kada smo prihvatili inicijativu da se u Kisaču, na ulazu u naselje Tankosićevo, postavi bista majora Vojislava Tankosića, izlivena u bronzi.
Major Vojislav Voja Tankosić, sa svojih trideset pet godina života bio bi i danas inspiracija piscima, scenaristima i režiserima. Njegov život bio bi tema novinskih naslova, istraživanja istoričara. Jer kako drugačije opisati tih trideset pet godina prožetim borbom za slobodu Srbije, već rečju – heroj u burnim vremenima na prelazu iz devetnaestog na dvadeseti vek, učesnik u značajnim istorijskim dešavanjima u Srbiji.
Major Vojislav Voja Tankosić ne sme da bude zaboravljeni heroj!
Nama, generacijama koje su danas žive zahvaljujući podvizima i besmrtnosti junaka poput Voje Tankosića ostaje da nikada ne dozvolimo zaborav, već da na sve načine i na svakom mestu – a ovo je jedno od njih, negujemo sećanje na čoveka koji je za nas i naše potomke stradao, kako bi mi imali pravo na život. Neka mu je večna slava, i hvala! – rekao je gradonačelnik Vučević.

Nakon pozdravnih reči o liku i delu vojvode Tankosića, usledio je kulturni program. Tom prilikom, održana je i promocija knjige “Tankosićevo u slici i reči 1919–2019” autora Nevenke Rončević, Dragana Čučkovića i Jelene Rončević.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments