Foto: Printscreen/Kosovo Online

Više desetina pripadnika kosovske policije stiglo je džipovima do zgrada lokalnih samouprava u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, a na ulazima u zgrade okupljeno je na desetine Srba, zaposlenih u privremenim organima tih opština.

Okupnjeni građani sukobili su se sa policijom. Policajci ušli u zgradu Opštine Zvečan. U Leposaviću postavljene barikade.

15.00 – U Leposaviću ispred zgrade opštine građani postavili barikadu

Nakon što su pripadnici kosovske policije okružili zgradu opštine u Leposaviću, građani su neposredno ispred opštine postavili barikadu na samom skretanju ka zgradi opštine.

Barikadu su postavili tako što su sa jedne strane prilaza opštini istovarili šljunak i na taj način blokirali taj deo puta.

Građani su ranije danas vidno uznemireni dešavanjima u tri opštine na severu KiM, počeli da se okupljaju oko zgrada opština, a u neposredoj blizini nalaze se i pripadnici i džipovi Kfora i Euleksa.


14.54 – Specijalci kosovske policije s dugim cevima na ulicama Zvečana

Kolona oklopnih vozila specijalnih jedinica kosovske policije ušla je u Zvečan. Specijalci sa dugim cevima trenutno se nalaze na ulicama Zvečana.

14.41 – Ima povređenih

U KBC Kosovska Mitrovica je nakon incidenata u Zvečanu, primljeno nekoliko građana koji su zadobili povrede od šok bombi i suzavca, piše Kosovo Onlajn.

14.26 – Kolona oklopnih policijskih vozila u ušla u Zvečan

Oklopna vozila specijalnih jedinica kosovske policije ušla su u Zvečan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci i fotografije zapaljenih automobila u Zvečanu. Zapaljeni su automobili kosovske policije i jedan civilni auto.

14.20 – Oznake KBS na šlemovima pripadnika policije koji su opkolili opštinu Zvečan

Među pripadnicima kosovske policije koji su danas okružili zgradu opštine Zvečan, a zatim i uz upotrebu suzavca ušli u opštinu, bilo je nekih koji su na šlemovima imali oznake KBS.

Podsetimo, kosovske bezbednosne snage ne mogu da idu na sever KiM bez prethodnog odobrenja komandanta Kfora. To je naime deo Briselskog sporazuma iz 2013. godine.

14.15 – Kosovska policija: Na severu Kosova obezbeđujemo pravo na rad gradonačelnicima

Iz kosovske policije su saopštili da “pomažu novoizabranim gradonačelnicima da ostvare pravo na rad u zvaničnim opštinskim zgradama”.

Pripadnici kosovske policije u Zvečanu u jednom trenutku su upotrebili suzavac i šok bombe i ušli u zgradu opštine.

U saopštenju policije, navodi se da u skladu sa zakonskim i ustavnim ovlašćenjima, policija preduzima mere obezbeđenja, održavanja reda i javne bezbednosti.

“Kosovska policija, prema zakonskim i ustavnim ovlašćenjima, preduzima policijske radnje i ovlašćenja u pružanju bezbednosti, održavanju reda i javne bezbednosti, kao i mere u cilju sprečavanja pojavljivanja bezbednosnih rizika. Po službenoj dužnosti, Kosovska policija danas pomaže gradonačelnicima severnih opština Zvevan, Leposavić i Zubin Potok, da ostvare svoje pravo na rad u zvaničnim zgradama odgovarajućih opština”, navedeno je na Fejsbuk profilu kosovske policije.

14.10 – Predsednik Vučić potpisao naredbu: Vojska stavljena u najviši nivo borbene gotovosti

Predsednik Srbije i vrhovni komandant naših oružanih snaga Aleksandar Vučić potpisao je naredbu o podizanju borbene gotovosti jedinica Vojske Srbije na najviši nivo, i naredio im hitan pokret u pravcu administrativne linije sa Kosovom i Metohijom.

Predsednik Vučić se na ovaj potez odlučio zbog nasilja koje policija Aljbina Kurtija sprovodi nad srpskim narodom u Zvečanu, Zubinom potoku i Leposaviću.

Takođe, je zatražio od NATO da se pod hitno zaustavi nasilje nad Srbima.

13.40 – Policija i šok bombama na okupljene Srbe, ušli u zgradu opštine

Pripadnici kosovske policije ušli su u zgradu opštine Zvečan, a tom prilkom su pored suzavca koristili i šok bombe.

13.30 – Oklopno vozilo i vozilo za razbijanje barikada u Zvečanu

Sa jedne strane ulice koja vodi ka zgradi opštine u Leposaviću postavljen je kamion kao prepreka. Iza kamiona nalazi se jedno oklopno vozilo kosovske policije i jedno za razbijanje barikada. Okupljeni građani negoduju.

13.15 – Policija bacila suzavac

Pripadnici kosovske policije bacili su suzavac ispred zgrade opštine Zvečan kako bi rasterala okupljene Srbe.

12.50 – Srbi se okupili ispred zgrade opštine u Zvečanu

Srbi u Zvečanu počeli su da se okupljaju ispred zgrade opštine. Situacija je mirna, ali je među ljudima primetno uznemirenje zbog prisustva pripadnika kosovske policije.

12.15 – Sirene za uzbunu oglasile su se i u Severnoj Mitrovici

U Leposaviću nema signala mobilne telefonije, a u Severnoj Mitrovici su se oglasile sirene.

FOTO: Printscreen/Kosovo onlajn

Izvori RTS-a u Zubinom Potoku preneli su da specijalci nameravaju da na zgradu opštine u kojoj je i Privremeni opštinski organ Vlade Srbije “istaknu zastavu plavo žute boje koja simbolizuje državnost na Kosovu”.

Sve se događa kada je većina zaposlenih u privremenim organima i drugim institucijama na putu za Beograd, radi prisustva skupu na koji ih je pozvao predsednik Srbije.

Kurir.rs/Kosovo Onlajn/RTS

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
SNS Uzivo
26/05/2023 15:23

Tacno je bio dogovor ss nasim, evo vam autobusi, dok vi tapsete vucice srbine mi preuzimamo sever. Hvala precedniku! 🙂

Last edited 15 dana ranije by SNS Uzivo