Svi ukućani na Božić treba da obuku svoje najsvečanije odelo, a ljudi se pozdravljaju rečima :”Hristos se rodi!” i otpozdravljaju :”Vaistinu se rodi!”, a ovaj pozdrav bi trebalo da se govori sve do Bogojavljenja, 19. januara.

Na Božić, rano ujutru, u kuću treba da dođe položajnik- specijalni gost koji se posebno dočekuje u kući. On bi, po starim običajima, trebalo da otvori vrata na šporetu ili peći i izgovori zdravicu: “Koliko varnica, toliko srećica, koliko varnica toliko parica, koliko varnica toliko u toru ovaca, koliko varnica toliko prasadi i jaganjaca, koliko varnica, toliko gusaka i piladi, a najviše zdravlja i veselja, Amin, Bože daj”.

Domaćin treba da zamesi testo od kojeg se peče pogača- česnica. U njoj se stavlja zlatni, srebrni ili obični novčić i ima ulogu slavskog kolača na Božić. Domaćin prvo treba da iseče levu plećku, glavu i deo rebara. Kad svi stanu za sto, on zapali sveću, okadi ikone i sve prisutne. Peva se božićni tropar i čita “Oče naš”. Kad se molitva završi, česnica se lomi, ali se pre toga okreće kao slavski kolač. Lomi se na onoliko elova koliko je ukućana. Kada se završi lomljenje, čestita se praznik i seda za trpezu.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments