Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
U poseti Opštini Sremski Karlovci, pomoćnica ministra za brigu o porodici i demografiju Aleksandra Čamagić sa zvaničnicima tog mesta razgovarala je o rešavanju sistemskog problema i pomoći mladim porodicama, ali i o merama povećanja nataliteta i zadržavanju mladih u malim sredinama.

Predsednik Opštine Aleksandar Saša Stojkečić i njegovi saradnici govorili su o preduzetim merama novčane podrške budućim roditeljima i merama za đake, kao motiv da se više posvete školovanju i obrazovanju.

– Smatram da je pitanje demografije zapravo pitanje budućnosti. U skladu sa tim, mi smo već preduzeli neke mere. One se najviše odnose na populacionu politiku, odnosno mere podrške budućim roditeljima. Uvećali smo jednokratnu novčanu pomoć za svako novorođeno dete na teritoriji naše Opštine s 20.000 na 30.000 dinara. Takođe, imamo brojne mere koje se odnose na naše najbolje đake i smatram da je to dobar primer kako da motivišemo ljude da se više posvete školovanju i obrazovanju. Ove godine, prvi put su đaci prvaci dobili besplatne udžbenike. Dosta smo radili na tim malim merama, koje će, nadam se, zbirno dati određene rezultate – rekao je Stojkečić.

Foto: Kabinet Opštine Sremski Karlovci

Pomoćnica ministra Aleksandra Čamagić je, povodom današnje posete Opštini Sremski Karlovci, izjavila je da formirano Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju od velike važnosti za celu državu.

– Na žalost, demografska slika ni u Sremskim Karlovcima, kao i u većini gradova i opština u Srbiji nije sjajna. Međutim, ono što je predsednik Stojkečić rekao, na svima nama, kako na lokalnoj vlasti tako i na nama iz republičke vlasti, jeste da tim malim koracima, davanjima i pomoćima, koja nekada i ne moraju da bude finansijske, učinimo svako od naših mesta boljim ambijentom za život i zasnivanje porodice. Sve te finansijske mere će sigurno porodicama pomoći, ali je važno da porodica ima i sve ostale uslove koji su potrebni za funkcionisanje u jednom mestu, kao što su infrastruktura, posao – rekla je Čamagić.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments