Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Premijerka Ana Brnabić poručila je da država čini sve da reši probleme poljoprivrednika, kao i da je u toku novi sastanak sa predstavnicima resornog ministarstva. Istakla je da su spremni da zajedno sa uljarima pregovaraju da cena otkupa bude 535 evra plus PDV, ali da država ne može da garantuje cenu. Navodi i da mogu da razgovaraju o ograničavanju trgovačke marže.

Ana Brnabić ističe da je u toku sastanak poljoprivrednika i predstavnika ministarstva, kao i da ako treba da ona u njima učestvuje, to će i uraditi.

“Što se tiče dodatnih ustupaka, imamo još neke ideje koje će danas predstaviti predstavnici Ministarstva poljoprivrede. Već juče smo ispunili obećano, ukinuli smo zabranu izvoza ulja. Spremni smo da zajedno sa uljarima pregovaramo da cena otkupa bude 535 evra plus PDV. Mi ne možemo da garantujemo nikakvu cenu, ne od 700 koliko traže, već nikakvu cenu, nikome, nikada nismo garantovali, ne možemo da utičemo, ali ako bismo garantovali cenu za otkup suncokretu, morali bismo da garantujemo svima za otkup bilo čega”, kaže Brnabićeva.

Ukazala je da Vlada to ne može da uradi, da ne može da garantuje cenu, ali da može da razgovara sa otkupljivačima i da pomogne da se cena malo poveća.

“Možemo da razgovaramo o tome i razmišljamo da eventualno regulišemo trgovačku maržu, da maksimalno bude 10 odsto i to je otprilike to”, dodaje ona.

Pored toga, može da pomogne još malo sa subvencionisanom cenom goriva.

“Juče smo ponudili 22 dinara na 60 litara po hektaru, mogli bismo da vidimo da idemo na 30 dinara, a time bismo za podsticaje poljoprivredi u ovoj godini dali otprilike nešto više od 51 milijardu dinara. Budžet za podsticaje 2010. bio je 14 milijardi dinara, ove god ćemo preći 51 milijardu, toliko o tome kolika je nekada bila podrška, a kolika je danas i već smo tokom ove godine intervenisali, povećali smo subvencije na 8.000 po hektaru, dozvolili smo točenje i u kanistere, pumpe, podigli smo premije na mleko, spremni smo da podignemo i na 15 da ublažimo posledice suše”, poručila je premijerka.

Istakla je da “država čini sve što može i preko toga”.

“Volela bih da dele i oni to mišljenje, da je teško teško je, ali teško je svima. Budžet nije ćup bez dna i moramo da ostanemo fiskalno odgovorni i da sledeće godine imamo prostor i za dodatne podrške, niko ne zna kakva će biti 2023. godina bilo bi neodgovorno da potrošimo sad sve što imamo, da idemo u dublji deficit, ponudili smo, neke stvari smo uradili, zabranu smo ukinuli kao što smo se dogovorili, da premiju povećamo na 15 dinara, da subvencije budu 22 dinara, možemo da idemo na 30, ali u četvrtom kvartalu. Tu smo da se dogovorimo, ali ne možemo da garantujemo otkupnu cenu. Ljudi, to je zaista maksimum što možemo i možemo da razgovaramo o ograničavanju trgovačke marže”, zaključila je Brnabićeva.

Poljoprivrednici u Novom Sadu, Subotici i Rači nastavili su danas proteste.

rts.rs

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Cestitam
12/08/2022 15:12

Dragi moji pametnjakovici koji podrzavate blokade, cisto da se pojasni… Uljari koji budu otkupljivali suncokret ce da podignu cene ulja jer im je i nabavna cena povecana. Na rafovima ce da stoji veca cena a ako shvatite, to ce biti novo povecanje cena od koje su korist dobili poljoprivrednici a ne ostali. Plus njima idu i nize cene goriva za razliku od nas… Nastavite da podrzavate jer mnogi i traze samo ovakve prilike da se izadje na ulice i da se pokazu,kao da vam je ulica modna pista…

SNS Uzivo
12/08/2022 20:15
Reply to  Cestitam

Nisu problem visoke cene, cene rastu, inflacija galopira, problem su niske zarade…