Foto: sky news

Holivudska legenda i jedan od najboljih glumaca svih vremena Brus Vils, pauziraće sa glumom nakon što mu je dijagnostikovana bolest afazija

Njegova ćerka Rumer Vilis podelila je trenutnu situaciju kroz koju prolazi porodica Vilis na svom Instagaram profilu.

-Za Brusove neverovatne fanove, kao porodica mi želimo da podelimo sa vama da je naš voljeni Brus doživljava neke zdravstvene probleme i nedavno  mu je dijagnostikovana afazija, koja utiče na njegove kognitivne sposobnosti napisala je Brusova ćerka.

-Kao rezultat ovog stanja i uz mnogo obzira Brus se udaljava od karijere koja mu je mnogo značila. Ovo je zaista izazovno vreme za našu porodicu i mi cenimo vašu  ljubav, saosećanje i podršku. Kroz ovo prolazimo kao snažna porodica i želimo  da njegovi fanovi budu deo ove priče jer zanmo koliko vama on znači, kao što i vi značite njemu – istakla je Rumer Vilis i za kraj dodala – Kao što Brus uvek kaže, “ISKORISTI ŽIVOT” i  mi zajedno planiramo da uradimo samo to. S Ljubavlju, Ema, Demi, Rumer, Scout, Tallulah, Mabel i Evelin.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rumer Willis (@rumerwillis)

Šta je afazija?

Kod odraslih osoba naziv afazija se odnosi na poremećaj već usvojenog jezika i govora. Uzrok afazije je poznato ili nepoznato moždano oštećenje (oštećenje koje je minorno, tj. molekularno ili neurobiohemijsko, pa je morfološki nevidljivo, odnosno ne može se dokazati dijagnostičkim postupcima).

Najčešći uzrok afazije je moždani udar. Uzroci su obično vaskularne lezije, tumori, traume, degenerativne bolesti CNS-a. Može nastupiti i povredom glave, udarcem ili infekcijom. Afazija je nesposobnost upotrebe jezika: kao takva, ona se manifestuje kroz sve jezičke modalitete: pogađa sposobnost slušanja i govora, čitanja i pisanja, a ne zavisi od sluha i vida.

Pacijent je svestan stanja i to mu smeta. Kod motorne afazije bolesnik razume sve što mu se govori ili čita. Razumevanje govora je sačuvano, ali onemogućen je spontani govor tj. govorno oblikovanje misli. Teže oblike motorne afazije označava i nemogućnost izvođenja svesnih, namernih pokreta govornim organima. Lakše oblike motorne afazije obeležava otežana verbalizacija, usporeni govor (bradilaličan), izražavanje vrlo kratkim rečenicama (telegrafski stil). Rukopis mu je težak, često puta i nespretan.

Brus Vilis poznat je po ulogama u jednim od najpoznatijih filmova današnjice kao što su Umri muški, Šesto čulo, Opasni penzioneri, Nesalomivi kao i kultno ostvarenje Petparačke priče i još mnogo drugih filmova.

Foto: Bruce Willis in Die Hard (1988) Photograph: 20th Century Fox/Allstar

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments