Foto: The Philadelphia Inquirer

Novi Sad je gotovo neprimetno postao jedan od gradova gde se brzo živi, a jedna od propratnih pojava je i kupovina gotove hrane, umesto spremanje obroka kod kuće. Zato ne treba da iznenadi što je ponuda šarenolika, pa se ručak može obezbediti u iznosu od 400 do 600 dinara po osobi, u zavisnosti od menija.

Pored restorana, roštiljnica i sličnih objekata ovakvu ponudu imaju i pojedine Novosađanke koje hranu spremaju u svojim stanovima i svakodnevno oglašavaju meni na svojim Fejsbuk stranicama, a ručak je potrebno rezervisati nekoliko sati ranije.

-Ukazala se potreba, jer su mi ljudi tražili gotova jela. Počela sam prvo veoma stidljivo, a sada kuvam oko 30 obroka dnevno. Svaki dan oglasim meni, i na osnovu toga mi ljudi naručuju šta žele pojesti taj dan. U ponudi su dva različita menija, pa je recimo jedan dan pasulj s kobasicom i skuša sa blitvom, tako da postoji mogućnost izbora. Imam stalne mušterije, jer toliko mogu da ispunim, više od toga za sada neću raditi – kaže Mirjana P.

Po rečima onih koji koriste ovakvu uslugu, u većini slučajeva hranu naručuju u objektima koji su im blizu ili po preporuci drugih. Sve češćem naručivanju hrane iz restorana, umesto odlaska u ugostiteljske objekte “kumovala” je i korona, pa restorani nude mogućnost da se hrana naruči, preuzme ili da kurirske službe dostave na željenu adresu.

– Ne mislim da je to pomodarstvo niti neko iživljavanje. Prosto nemam vremena da kuvam, jer radim od 8 do 16 sati. Pokupim dete iz vrtića i kući sam između 16.30 i 17. Dete ima obroke u vrtiću, ali nekada se desi da ne jede dovoljno, a kada bih spremala svaki dan ručak, to bi bila večera, tako da mi je ovo brže i ekonomičnije. Za 1.200 dinara dobijem tri obroka. Ne radim to svaki dan, ali prosto nekada ne mogu sve da postignem – kaže Marija G.

Foto: ADDitude

Evidentno je da je u gradu sve više restorana koji nude ovakvu vrstu hrane, a sudeći po cenovniku prilagođena su svačijem džepu. Restorani koji nude ovakvu vrstu mogućnosti pored menija transparentno nude i cenovnik, pa su supe od 130 do 200 dinara, a kuvana jela su od 200, koliko je recimo pasulj bez mesa, preko porcije musake za koju je potrebno izdvojiti 350, pa sve do lazanja za koje je potrebno 430 dinara. Dezert su oko 120 dinara.

Iskustva zaposlenih u restoranima pokazuju da su im mušterije u većem broju oni koji žive sami, studenti, mada ima i onih koji zbog obima posla i obaveza ne stižu da pripremaju obroke kod kuće. Kažu da najviše posla upravo imaju u vreme doručka i ručka, da su im mušterije kako zaposleni koji pauzu za doručak ili ručak provode kod njih ili preuzimaju ručak, ili im se isti dostavlja, do onih koji zovu i dan pre kako bi naručili svoj obrok. U pojedinim restoranima se hrana iz menija naručuje dan pre, a nije retkost da su količine ograničene, pa je potrebno “snabdeti se obrokom na vreme”.

Ovakvoj vrsti ponude hrane pridružili su se i pojedini veći prodajni objekti, ali i tržni centri gde je takođe moguće ručati, ali i poneti ili naručiti obrok, piše Dnevnik.

Većina tradicionalnih restorana u Novom Sadu takođe nudi mogućnost da se jelo naruči putem telefona ili interneta i dostavi na kućnu adresu, ali su cene skuplje u odnosu na one iz manjih ugostiteljskih objekata.

blic.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments