Foto: screenshot

Petogodišnji Veljko Savić je dete iz rizične trudnoće, rođen sa ocenom 10. U trećem mesecu gubi vazduh i ostaje u bolnici na brojnim ispitivanjima. Nakon dužeg vremena, dobijena dijagnoza iz Nemačke genetičke kuće glasi: Lesh Nyhan sindrome, neizlečiva bolest.

Veljko se upućuje na fizikalne terapije u Institut za majku i dete, kasnije i u Specijalnu bolnicu za cerebalnu paralizu i razvojnu neurologiju. Utvrđena je hipotonija mišića i spazam vrata. Nakon brojnih teških i iscrpljujućih vežbi, postepen rad i upornost daju jako male rezultate. Veljko je veselo, razumo dete, svesno okoline. Ali… Veljko ne sedi samostalno, ne puzi, ne hoda.

Porodica se obraća svim ljudima dobre volje da pomognu Veljkov odlazak na dalje fizikalne terapije kako bi mogao da načini svoj prvi korak, da nauči da hoda, potrči porodici u zagrljaj, kao i da ima bezbrižno detinjstvo poput njegovih drugara.

Njegovi roditelji nisu u mogućnosti da obezbede novčana sredstva koja bi pomogla dalji tok lečenja. Neophodna su sredstva za laboratorijske analize, medikamente, medicinski potrošni materijal, medicinske aparate, za opremu za vežbanje u kućnim uslovima, operaciju nogu,  ortopedska pomagala, terapije, specijalističke preglede, banjsko lečenje, kineziterapije, elektroterapije, hidroterapije kao i za putne troškove.

Za Veljkove prve korake! Budimo humani!

Foto: screenshot

Pomozimo Veljku!

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments