Foto: screenshot/Budi human

Četvorogodišnji Kristijan Ilijina je dete iz prve, uredno kontrolisane i vođene trudnoće. Sada mu je potrebna pomoć svih nas

Usled teškog i komplikovanog porođaja završenim forcepsom Kristijan zadobija mnogobrojne povrede i perinatalnu asfiksiju kao i porođajnu traumu.

U inkubatoru, na kiseoniku se prebacuje na dečije odeljenje opšte bolnice u Pančevu, a nepuna 24 časa od rođenja upućuje se u UDK Tiršova.

Pored asfiksije, potvrđen je prelom desne ključne kosti, kefalhematom i povreda brahijalnog pleksusa desne ruke gde ruka ostaje paralizovana.

Nakon dve nedelje Kristijan je otpušten kući i kreće da vežba sa strukovnim fizioterapeutom, a sa mesec dana je prvi put primljen na fizikalnu rehabilitaciju  na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke I deteta “Dr Vukan Čupić” gde je rađen EMNG, zatim MR vrata kojim je potvrđena teška lezija svih korenova desnog brahijalnog pleksusa.

Nakon pregleda neurohirurga u KCS upućuje se na dalje fizikalno lečenje.

Kristijan prvih godinu dana zbog asfiksije ima blago kašnjenje u psihomotrnom razvoju i vežba opšte razvojne vežbe i vežbe za povredu brahijalnog pleksusa. Od tada su sprovedene mnogobrojne rehabilitacije na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta, u Banji Koviljači, privatnim klinikama…

Usledila je i operacija, fibrotomija u Rusiji, kao i vežbe u kućnim uslovima.

Kristijan je veselo i aktivno dete, rehabilitacijama je uspeo da vratio deo funkcija, mišići su hipotrofični i ruka je kraća u odnosu na zdravu ruku, ruku ne podiže do horizontale, ograničena je krajnja ekstenzija u laktu i supinacija podlaktice, šaka je funkcionalna.

Dalje lečenje je neophodno kako bi Kristijan postigao veći obim pokreta, sačuvao pokretljivost mišića i zglobova i kako bi se sprečilo dalje zaostajanje razvoja ruke.

Sredstva su mu potrebna za kinezi terapije, elektroterapije, termoterapije parafinom, banjsko lečenje, operacije, specijalističke preglede, fizikalne terapije, hidroterapije, putne troškove i troškove smeštaja.

Za Kristijanov napredak! Budimo humani!

Foto: screenshot/ Budi human

Pomozimo Kristijanu!

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments