Foto: ShegoWandering
Prema European Best Destination, najposećenijem turističkom sajtu u Evropi, koji sarađuje sa preko 300 turističkih organizacija, Budimpešta je već ponela titulu najbolje božićne destinacije u Evropi u 2022. godini. Glavni razlog zbog kog je ovo priznanje pripalo upravo Budimpešti jeste božićni market koji je ove godine otvaren 18. novembra i trajaće sve do 1. januara 2023.
Budimpešta je omiljena destinacija za naše turiste, a posebno čarobna postaje u susret Novoj godini, kada se ceo grad pretvara u zimsku bajku, te gotovo da nema srpske agencije koja ne nudi aranžmane za popularni advent.
– Slogan ovogodišnjeg božićnog marketa glasi “U ljubavi i sigurnosti” i tim sloganom otvara se božićno slavlje isped Bazilike Svetog Stefana. U pitanju je najpopularniji budimpeštanski božićni market gde više od 100 preduzetnika i gastronomskih ponuđača u tradicionalnim kućicama nudi popularna mađarska jela, ukrase i rukotvorine, kao i brojne originalne poklone. Drugi božićni market smešten je takođe u centru Budimpešte, na Trgu Verešmarti – saopšteno je iz Nacionalne turističke organizacija Mađarske.
Foto: Daily News Hungary/Facebook.com/budapestchristmasfair
Gotovo dva meseca cela Budimpešta je obavijena mirisom medenjaka, dimnjak kolača, pečenog kestenja, štrudle od maka i sve što vam je potrebno jeste šolja popularnog kuvanog vina da se zagrejete.
– Vrhunac večeri je lajt-šou, koji se svakog dana projektuje na pročelju Bazilike Svetog Stefana. Ceo grad će ove godine biti okićen sa preko sto hiljada lampica, a organizatori očekuju veliki broj turista zahvaljujući bogatom pratećem programu koji obuhvata brojne koncerte i predstave na otvorenom – navodi se u saopštenju.
Brojna klizališta širom Budimpešte će takođe biti otvorena. Najpoznatije klizalište je ono u Varošligetu, smešteno u podnožju velikog baroknog zamka Vajdahunjad, najvećeg u Evropi.
ekapija.com
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments