Foto: Shutterstock

Biljka valerijana kod nas je najpoznatija po umirujućem dejstvu, a mnogi ne znaju da ova biljka ima mnogo širu primenu!

Valerijana deluje umirujuće, oni koji su uzimali ekstrakt korena ove biljke lakše su tonuli u san, ređe su se budili, a ujutro nakon ustajanja osećali su se odmoreno i sveže.

Zdravstvena dobrobit valerijane je prirodna pomoć za nesanicu. Istraživanja su pokazala kako će ova biljka omogućiti da brzo utonete u san, ako je nesanica problem. Za razliku od ostalih suplemenata, nakon korištenja valerijana nuspojave, poput jutarnje iscrpljenosti, izostaće. Ispitanici jedne rekli su da spavaju savršeno,njih 44 posto, dok je 89 posto reklo kako spavaju bolje.

Što se tiče drugih nervnih oboljenja, pomaže kod nervne glavobolje, hipohondrije i histerije. Suzbija pojačano lupanje srca povezano sa osećajem teskobe u grudima i strahom.

Biljka valerijana naročito je korisna za odvikavanje od pušenja.

Valerijana deluje umirujuće te je važan prirodan lek koji će pomoći u ublažavanju nervoze, stresa, tuge, straha i uznemirenosti. Biljkom se osigurava unutrašnja ravnoteža i time sprečavaju bolesti koje nastaju kao posledica tih stanja.

Valerijana deluje opuštajuće na telo i duh, pa s tim može i sniziti krvni pritisak, a tako čuvati zdravlje srca. Takođe, mogu uticati na regulaciju krvnog pritiska.

Opuštajuća svojstva ove biljke mogu biti pravi odabir za olakšavanje menstrualnih grčeva, uobičajena pojava kod žena. Kako se smatra prirodnim sedativom i antispazmatikom, sprečiće grčeve te će opustiti mišiće.

Kako se koristi valerijana?

Čest je sastojak većine lekova za opuštanje, a može se nabaviti u obliku praha, čaja ili tinkture. Mana je, ima neugodan miris, ali ukus ne toliko loš. Prema nekim navodima, rezultati se očituju tek nakon nekoliko nedelja korištenja valerijane. Za nesanicu se savetuje konzumacija nekoliko sati pre spavanja. Posavetujte se sa stručnom osobom pre korištenja kako bi se izbegle moguće nuspojave.

najzena.rs/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments