Foto: Pexels

Naučnici su počeli sa ispitivanjem kako ovaj napitak utiče na raspoloženje i psihu. Otkrili su da ispijanje čaja snižava nivo kortizola, hormona stresa.

Postoji i nekoliko dokaza o dugoročnim zdravstvenim blagodatima. Neke studije pokazuju da ispijanje najmanje pola šoljice zelenog čaja dnevno smanjuje rizik od razvoja depresije i demencije.

Stručnjaci pokušavaju da identifikuju glavne veze koji čaju daju blagodati za mentalno zdravlje. Antioksidansi, poput epigalokatehin galata (EGCG), čine do 42% suve težine kuvanog zelenog čaja. Smatra se da EGCG deluje umirujuće i poboljšava pamćenje i pažnju. Do 5% suve težine zelenog čaja čini kofein, za koji se zna da poboljšava raspoloženje, budnost i kognitivne procese.

Iako zasad postoje jasni dokazi umerenog poboljšavanja raspoloženja kod zdravih osoba, studije tek treba da pokažu da li čaj može da pomogne osobama s mentalnim bolestima.

Takođe, studije sugerišu da dugotrajna i redovna konzumacija zelenog čaja može smanjiti rizik od demencije. Studija na stanovnicima starijim od 55 godina u Singapuru pokazala je da su oni koji su pili samo jednu šoljicu čaja nedeljno imali bolje pamćenje i sposobnost procesuiranja informacija nego oni koji ga nisu pili.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments