Foto: Sandra Zekić / Ringier

Centar Novog Sada narednih godina će, po svemu sudeći, biti pretvoren u veliko gradilište.

Nakon što je krajem prošle godine završena prva faza rekonstrukcije dela stargog gradskog jezgra, odnosno parterno uređenje Pozorišnog trga, Uspenske ulice i dela prolaza između Srpskog narodnog pozorišta i Apolo centra, u narednim fazama planirano je sređivanje polukružnog trga na mestu montažne garaže i prolaza Miloša Hadžića, platoa ispred starog bioskopa JNA, dela Njegoševe ulice, Trga slobode, Ulice Modene i dela Kralja Aleksandra, kao i prolaza uz Menratovu palatu.

Doduše, obnova tog dela centra, čije je projektovanje u toku, doći će na red tek kad bude završena podzemna garaža u Ulici Modene, za koju su nedavo počeli pripremni radovi. Podsećanja radi, prva faza obnove centra grada trajala je 290 dana, a Grad je za radove, uključujući i nabavku i postavljanje mobilijara, izdvojio oko 400 miliona dinara

Za osmišljavanje parternog uređenja starog gradskog jezgra zadužena je firma s kojom je Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije, kao nosiocem posla, još 2019. godine potpisala ugovor vredan 18.650.000 dinara, bez PDV-a.

Prvobitni rok za završetak tehničke dokumentacije bio je 300 kalendarskih dana, od dobijanja lokacijskih uslova, ali je u međuvremenu, 2020. godine, potpisan ugovor o koncesiji za projektovanje, izgradnju, upravljanje i održavanje četiri javne garaže, pa je dokumentaciju neophodno prilagoditi novonastaloj situaciji.

Celokupnim projektom obuhvaćene su javne površine u pešačkoj zoni koje se prostiru na 6,82 hektara, s tim da je obnova Pozorišnog trga, Uspenske ulice i dela prolaza između Srpskog narodnog pozorišta i “Apolo centra” već završena, dok će ostatak centra novo ruho dobiti tek pošto garaže budu završene.

Foto: Sandra Zekić / Ringier

Gradska uprava je 2018. godine raspisala urbanističko-arhitektonski kokurs za uređenje dela centra, a odabranim projektantima su kao polazna osnova za osmišljavanje parternog uređenja na raspolaganju pobednička rešenja s tog konkursa.

Novi izgled dobiće i prostor između Skupštine AP Vojvodine (Banovine) i Gimnazije “Isidora Sekulić”, gde je već počela gradnja podzemne garaže. Rok za završetak svih radova je 17. septembar 2023. godine, a nakon toga će uslediti parterno uređenje prostora površine oko 10.500 metara kvadratnih, na uglu ulica Žarka Zrenjanina, Vladike Platona i Jovana Đorđevića.

U centru grada su inače predviđene četiri javne garaže, s tim da će kod Banovine, u Ulici Modene i na Trgu republike biti izgrađeni podzemni objekti, dok će na uglu Šafarikove i Uspenske, kod hotela “Centar” biti jedina nadzemna garaža. Ugovor o koncesiji za projektovanje, izgradnju, upravljanje i održavanje garaža zaključen je 2020. godine s firmama iz Novog Sada, odnosno s preduzećem “Javne garaže”, u kojem je austrijski partner vlasnik 65 odsto, a srpski 35.

Koncesionari će četiri lokacije u centru dobiti na 43 godine, od kojih su tri predviđene za projektovanje i gradnju, a 40 za upravljanje, s tim da nakon tog perioda objekte preuzima Novi Sad. Zemljište za gradnju garaža obezbeđuje Novi Sad, koji angažuje i stručni nadzor, dok troškove gradnje i projektovanja snosi privatni partner, koji će dostavljati Gradu plan poslovanja.

Kod Banovine je planirana podzemna garaža površine oko 6.300 metara kvadratnih, koja će na dve etaže imati 167 parkinga, s tim da je za vozila osoba s invaliditetom izdvojeno devet mesta na prvom nivou, dok će osam parkinga biti opremljeno punjačima za električna vozila. Prilazi garaži planirani su od Banovinskog prolaza i Ulice vladike Platona, iz pravca Žarka Zrenjanina.

Zona gradilišta podzemne garaže u Ulici Modene već je ograđena, a dimnamika radova usklađena je s izmeštanjem podzemne infrastrukture.

Očekuje se da će javna garaža na prostoru između ulica Ilije Ognjanovića i Zmaj Jovine biti otvorena najkasnije za dve godine i imaće dva kolska ulaza-izlaza iz Ulice Modene, dok će pešacima pristup biti omogućen preko stepenišnih vertikala.

Nastavak parternog uređenja centra grada neophodno je sinhronizovati sa gradnjom javnih garaža, o čemu je pre oko mesec dana, govorio i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji je planirane investicije okarakterisao kao veoma zahtevne, jer će gradnja garaža najviše uticati na svakodnevni život građana, ali i na rad ugostitelja.

– Oko godinu, dve biće otežan rad ugostiteljskih objekata, ali Grad mora da reši problem s parkiranjem, odnosno nedostatkom parking mesta – istakao je Vučević. – Radovi u centru će sigurno svima nama poremetiti život na kakav smo navikli, neće biti lako, a činjenica je da će deo objekata teže funcionisati. Da bi se svi projekti u centru grada realizovali neohodno je strpljenje i razumevanje, prenosi Dnevnik.

blic.rs

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Mirka
11/06/2022 09:47

Diiiivnoooo

Marina
12/06/2022 19:06

U pravo e u godini kulture