Foto: ABC News

Zambijske vlasti podigle su novu optužnicu za pokušaj trgovine decom protiv četiri hrvatska para, objavio je u četvrtak zambijski portal Lusaka Times.

Njima su povučene privremene boravišne dozvole izdane prošlog meseca. Advokat osumnjičenih hrvatskih državljana Kelvin Silvimba potvrdio je da su njegovi klijenti optuženi za pokušaj trgovine decom, te da su zaustavljeni nakon što su kupili avionske karte, prenosi Hina.

Dodao je da se nalaze u zatvoru Kansenshi u Ndoli, gde su bili i ranije.

Četiri para iz Hrvatske uhapšena su početkom decembra na aerodromu u Ndoli, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno sumnje u valjanost dokumenata o usvajanju maloletne dece iz Demokratske Republike Kongo.

Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju falsifikovanja dokumenata, a deca, koja imaju hrvatske dokumente, oduzeta su im i smeštena pod zambijsku brigu.

Sredinom januara pušteni su iz pritvora da se brane sa slobode, nakon što su ispunili sve uslove koje je sud za to odredio.

U ponedeljak je sud povukao optužnicu protiv njih, ali nije je odbacio, kako je prvobitno bilo objavljeno, pa je hrvatskim državljanima naredio da u 48 sati napuste zemlju.

Na aerodromu u Ndoli ponovo su uhapšeni, po nalogu tamošnje imigracijske službe.

Al Jazeera Balkans

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments