Četrnaest ari za park posvećen Đorđu Balaševiću: Mini-park novosadskom kantautoru i u Zrenjaninu (FOTO)

Balaševićev park; foto: Arhitelier

Udruženje “Zrenjaninska inicijativa” ZRAK pokrenulo je u februaru prošle godine inicijativu za realizaciju ideje da se Đorđu Balaševiću u čast podigne park.

Kako su prenele Novosti, u njemu bi bilo 68 zasađenih bagrema i jedna lipa.

Kao jedna od lokacija budućeg parka Đorđe Balašević pominjalo se zemljište na teritoriji Mesne zajednice Dositej Obradović.

Osnivač Arhiteliera, lokalnog biroa koji potpisuje idejno rešenje, arhitekta Stevan Šušak kaže za Gradnju da su odabranu lokaciju odredili frekventnost pešačkog saobraćaja, neposredna blizina objekata kulture i obrazovanja, fokusna tačka Malog mosta, postojeća mikroklima, kao i potreba za unapređenjem ambijentalne vrednosti postojeće zelene površine.

Linija desne obale Begeja; foto: Arhitelier

Kako je dodao, predviđene intervencije su krajnje svedenog obima, pri skromnom budžetu, i uz zadržavanje postojećeg zelenila i infrastrukture.

Park će se prostirati na 14 ari. Dominiraće višenamenska pjaceta, sa sedenjem u zaleđu pod hladom bloka jarebika, a sa zapadnom vizurom ka panorami i aktivnostima nižeg amfiteatra jezera sa fokusnom tačkom Malog mosta.

Pocket-park je zamišljen i kao ekstenzija centralne pešačke zone u vidu urbanog “džepnog” odmorišta i fleksibilne kamerne scene. Ozeleniće se i postojeća pasarele ka susednom Plankovom parku, uz “ležeću” zonu travnjaka.

Situacioni plan; foto: Arhitelier

Uz saobraćajnicu i gradski parking je predviđen “buffer” pojas niskog zaštitnog zelenila, sa dve nove pešačke “kopče”.

Rešenje parternog popločanja je fleksibilnog tipa, uz primenu reciklirane žute klinker opeke u kombinaciji sa tamnim/svetlim cepanim granitnim kockama.

Utvrđene su linije desne i leve obale poslednjeg od ukupno pet nekadašnjih meandara Begeja, koji je ukinut nasipanjem 1985. godine tj. formiranjem današnjih jezera. Ova informacija je preneta projektom kroz detalj “čitanja partera”.

Za “pocket park” sa parterom čeka se i saglasnost Fondacije Balašević, kao i prenos vlasništva predmetne parcele sa Republike na Grad.

Čeka se na saglasnost

Za dalju realizaciju pocket-parka sa nazivom velikog umetnika, neophodno je pribavljanje zatražene saglasnosti fondacije Balašević, kao i prenos vlasništva predmetne parcele sa Republike na Grad, a zrenjaninski arhitekta nada se skorom razrešenju ovih pitanja na dobrobit svih.

Park i u Podgorici

Podsetimo, i u Podgorici je otvoren park posvećen Đorđu Balaševiću. Prostire na 7.000 m2. U parku je, simbolično, posađeno 68 sadnica drveća, svaka sadnica simboliše po jednu godinu života Đorđa Balaševića, a sve posađene vrste opevane su u njegovim pesmama (kesten, dud, badem, dunja, lipa, čempres), dok se aleja bagrema već nalazila na ovom prostoru.

Takođe, posađeno je i više od 80 sadnica žbunja, perena, ruža, ruzmarina, a trava je posejana na svim slobodnim površinama (5.600 m2), dok je kompletna parkovska površina pokrivena sistemom za navodnjavanje.

U parku su izgrađene šetne staze od rizle, tri betonska platoa, ugrađeno je 19 parkovskih klupa i devet korpi za otpatke, kao i četiri ljuljaške za odrasle i tri njihalice za decu. U parku je duž šetnih staza postavljeno 11 tabli sa stihovima najpoznatijih Balaševićevih pesama. Park je u celosti i osvijetljen, a ukupna vrednost radova iznosi oko 100.000 EUR.

ekapija.rs/gradnja.rs/novosti.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Srkisklise
22.06.2022 22:44

Ma takoo je PONOS GRADA, PONOS NIZIJE! ❤️

Povezane vesti