U generalnim urbanističkim planovima Novog Sada, rađenim u prethodnih 50 godina, strateški cilj je izlazak grada na reku.

Novi Sad je izgradnjom delova grada uz Beogradski kej, kupalište Štrand i univerzitetski kompleks, kao i izgradnjom šetališta uz Dunav, na neki način ostvario ovaj strateški cilj. Međutim prekinuti kontakt s obalom u delu nekadašnje industrijske zone i kasarne rečne flotile, neuređeni prostor Kameničke ade i Ribarskog ostrva, ukazuju da izlazak na reku treba da ostane kao vizija prostornog razvoja od izuzetnog značaja, odnosno kao ekološka, urbanistička, ekonomska i socijalna revitalizacija Grada u celini. Dok pripremni radovi za novi most treba da počnu, ne smiruju se strasti dela javnosti kada su u pitanju planovi za uređenje Kameničke ade i Šodroša. Četvrti novosadski most je neophodan gradu koji se širi na sremsku stranu i tu se većina slaže, ali uz most ide i uređenje priobalja, a tu se već svi ne slažu kako i na koji način da se planirano sprovede.

Proteklih dana grupa aktivista protestuje zbog radova na priobalju. NVO „Svet i Dunav“podnela je nekoliko primedbi, ali uvidom u dokumentaciju se uočava da nisu u pitanju primedbe ni sugestije na Izveštaj o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu, nego samo na nacrt Plana.

Gradska uprava za zaštitu životne sredine dala je pozitivno mišljenje na Izveštaj o strateškoj proceni uticaja Generalnog urbanističkog plana Grada Novog Sada do 2030. godine na životnu sredinu.

Što se tiče konstatacije da nije poznato šta će biti predviđeno novim urbanističkim planovima na ovom području, u Generalnom urbanističkom planu Grada Novog Sada do 2030. godine, vidi se da se ovo područje planira kao park-šuma i da su poštovani uslovi Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode u potpunosti.

Žalba NVO „Svet i Dunav“ podneta je Bernskoj komisiji 29.12.2021. godine, a Generalni urbanistički plana grada Novog Sada do 2030. godine i Strateška procena uticaja na životnu sredinu, stavljeni su na javni uvid 28.12.2021. godine. Žalba je evidentno pisana pre nego što je bilo moguće izvršiti uvid u planska rešenja.

Javni uvid u Generalni urbanistički plan Grada Novog Sada – 28. decembra 2021. – 05. februara 2022. čak 40 dana, što je 10 dana više od zakonom predviđenog roka. Javne prezentacije su održane 10, 14. i 21. januara 2022. godine u Amfiteatru na Spensu. Javne sednice Komisije za planove na kojoj su razmatrane podnete primedbe održane su 7. i 15. marta 2022. godine. Na prezentaciji i javnim sednicama Komisije za planove, predstavnici različitih nevladinih organizacija i građani su postavljali pitanja i davali svoje predloge. Obrađivači plana pokušavali su da odgovore ali ostalo je upamćeno da su sednice često prekidane zbog galame, buke i upotrebe pirotehničkih sredstava. Područje Kameničke ade je u prethodna tri GUP-a (iz 1963, 1974. i 1985. godine) bilo definisano kao građevinsko područje sa različitim namenama (rekreacione površine, parkovske površine, zaštitno zelenilo, i hidrotehnički zahvati) da bi se kasnijim generalnim planovima nakon analize stanja i prestanka ograničenja, prestankom eksploatacije izvorišta vode, ocenilo da je ovaj prostor potrebno konceptualno drugačije koristiti.

Starim Generalnim planom Grada Novog Sada do 2021. godine područje Kameničke ade i Ribarskog ostrva je namenjeno za turističko-sportsko-rekreativne površine, kupalište i vodenu površinu.

Kamenička ada predstavlja deo priobalja, pošumljenu adu uz Dunavsku obalu sa bačke strane grada. Nalazi se na međunarodnom plovnom putu Rajna-Majna-Dunav, na stacionaži od 1359. km do 1352. km reke Dunav. Rečno ostrvo je pripojeno levoj obali u XX veku i povezano sa ostatkom grada pristupnim putem, preko trase na kruni 29 odbrambenog nasipa. Nalazi se u nebranjenom području koje se delimično plavi u zavisnosti od vodostaja.

6 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Vesna
18/06/2022 12:06

Dzaba vam sve pisanije, niste u pravu. Ribarsko ostrvo, Sodros i Kamenicka ada su sada staniste za zasticene i strogo zasticene vrste Izgradnjom mosta, secom sume i nasipanjem obale sve ce biti unisteno.

Irena
18/06/2022 14:49

Deda, otac i ja smo rođeni u Novom Sadu. Obožavam svoj grad. Takođe mislim da biste trebali da smirite strasti i da dozvolite da se Novi Sad širi i napreduje. Potrebno je uređenje Kameničke ade, lepe plaže i kafići kao i mostovi, po osnovu Generalnog urbanističkog plana. Ukoliko zaista volite svoj grad, ne blebetajte i ne lupajte i pustite da nam voljeni grad napreduje u svakom smislu te reči. Svako o svom poslu!!!!!
P.S.
Nisam ljubitelj SNS-a, niti sam ćlan iste, niti radom u društvenoj firmi.

Slobodan1957
18/06/2022 18:03

najviše mi se sviđa kada studenti koji su došli i ostali počnu da pričaju o NS o njihovom gradu , a nešto ne vidim komentare onih koji su se zimi klizali na šodrošu jer je on samo zato i bio poznat, nekad kad je autogaraža PTT bila jedina institucija na putu za šodroš

Bik koji sedi
23/06/2022 09:39

Daj bože jos 4 mosta da se naprave, ne samo ovaj.Stvarno ne razumem ove nazovi ekologe.Dok je Šodroš sluzio kao divlje smetlište nigde ih nije bilo.Njima je stalo do ugrozenih vrsta.Pa dve vrste ne znaju da nabroje.Te ptice su pametnije od njih.Ako su ugrožene-pomerice se na slicno mesto, bar ih na Dunavu ima.Ako im je toliko stalo do ekologije-šta su preduzeli da se izvadi potonulu šlep na mestu buduceg mosta? Dosta mi je vise takvih laznih dusebriznika.I ja sam stanovnik ovog grada i nisam clan nijedne stranke niti cu biti ali cu uvek buti za napredak grada.

Panter
23/06/2022 17:34

Most na tom mestu nije obilaznica,možda bi bio pre 20 godina.Tu mu nije mesto.Obilaznica i tranzit po bulevaru kroz grad,nije normalno.Vlast nema sluha za stanare koji žive na toj lokaciji.To je želja i potreba nekog iz vlasti,a ne građana.

Panter
23/06/2022 17:36

Uništiti oazu ptica,mrestilište riba i ovo malo prirode u Novom Sadu je zločin.Šodroš je na neki način ,pluća N.Sada.