Foto: Vaše zdravlje

“Ciklonizacija” će danas početi sa novim krugom tretmana u okviru sistematske akcije zaštite zdravlja građana od krpelja

Kako navode iz ovog preduzeća, planirano je da do prvomajskih praznika, i tradicionalno velikog broja izletnika, tretmanima budu obuhvaćene sve uređene zelene javne površine u gradu, prigradskim naseljima i selima za koje monitoring pokaže prisustvo krpelja.

-Prvi krug tretmana izveli smo pre desetak dana. Tada su obuhvaćeni grad i prigradska naselja. Sada smo, od srede počeli novi krug monitoringa koji će obuhvatiti kompletnu teritoriju Grada Novg Sada. Na osnovu monitoringa već danas krećemo sa tretmanima na Limanima, Telepu, Adicama, Detelinari i širem centru grada. Koristićemo svaki momenat odgovarajućih meteoroloških uslova, kako bi do praznika obuhvatili sve predviđene površine – kaže Dario Aćimović menadžer za odnosde sa javnošću “Ciklonizacije”.

Foto: Ciklonizacija

Sistematska akcija sprovodi se po nalogu i u saradnji sa gradskom upravom, a tretmanima će biti obuhvaćene uređene zelene javne površine – parkovi, igrališta za decu, prostori određeni za istrčavanje kućnih ljubimaca i šetališta.

Takođe, kaže Aćimović, pre praznika, a po nalogu Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu prirode, biće izvedeni tretmani protiv krpelja na izletrištima na Fruškoj gori.

Inače, krpelji su najaktivniji u proleće i u ranu jesen, te će u ovom periodu i tretmani biti češći, ali će se stanje pratiti tokom cele sezone i reagovaće se na svaku pojavu krpelja. Sistematski pristup suzbijanju krpelja odgovor je novosadske gradske uprave i „Ciklonizacije“ na činjenicu da se iz godine u godinu beleži povećanje procenta zaraženih krpelja koji prenose opasnu lajmsku bolest.

Tretmani protiv komaraca

Sistematsku zaštitu zdrvlja građana od komaraca na teritoriji Grada Novog Sada, “Ciklonizacija” sprovodi tokom cele godine. Iako su građanima vidljivije akcije na otvorenom, koje se sprovode od proleća do jeseni, komarci se suzbijaju i tokom zimskih meseci, i to u zatvoreniom prostorima. Reč je dominantno o zgradama u delovima Novog naselje, Satelita, Lomana i pojedinačno u drugim delovima grada, a u kojima postoje podrumi i druge prostorije koje su pod vodom i koje su idealno izvorište komaraca tokom cele godine. Sa nešto toplijim vremenom, ovi komarci počlinju da migriraju u stanove i na otvoreno, pa je tako u prethodne dve nedelje izvedeno više kombinovanih tretmana. Na navedenim područjima su u više navrata, izvedeni prvo larvicidni tretmani, a potom i tretmani sa zemlje protiv odraslih formi komaraca. Takođe danas će larvicidni tretman biti izveden i na potencijalnim izvorištima u okolini Jodne banje.

Kada govorimo o početku obimnijih tretmana na otvorenom, stručnjaci “Ciklonizacije” već nedeljama prate vodostaje reka, potencijalne izlive, stanje na kanalima i barama, te kretanje padavina i temperature vazduha. U ovom momentu nema naznaka o tome da će uskoro biti aktivirana izvorišta komaraca, ali će stanje biti praćeno svakodnevno i čim se ukaže potreba startovaće prvo larvicidni, a potom i tretmani protiv odraslih komaraca.

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Detelinarac
15/04/2022 09:58

Na Detelinari na nekim igralistima je trava do kolena skoro. Molim vas da se malo vise pozabavite ovim!