Foto: ciklonizacija

„Ciklonizacija“ će u narednih nekoliko dana na teritoriji Grada Novog Sada izvesti seriju jutarnjih i večernjih tretmana sa zemlje i iz vazduha, usmerenih na odrasle forme invazivnih vrsta komaraca. Ova akcija protiv azijskog tigrastog komarca je nastavak slične serije tretmana izvedene u trećoj dekadi juna.

Foto: ciklonizacija
  • Akcija startuje večeras (19. 07. 2022.) od 21 čas kada će tretmani sa zemlje biti izvedeni u naseljima Sajlovo, Salajka, Satelit, Detelinara, Sajmište, Grbavica, Adamovićevo naselje i Bantić. Sutra (20. 07. 2022.) u ranim jutarnjim časovima tretman sa zemlje biće izveden na Novom Naselju, Keju, Štrandu i Ribarskom ostrvu, a početak je u 4.30 časova. Paralelno, od 5 časova, startuje tretman iz vazduha koji će obuhvatiti zone iznad kasarne Jugovićevo, Novog groblja, ranžirne stanice i uz prugu kod luke ka Žežljevom mostu. Nastavljamo u večernjim časovima tretmanima sa zemlje u naseljima Telep, Adice i Kamenjar, sa početkom u 21 sat. Prekosutra (21. 07. 2022.) u 4.30 časova startuje jutarnji tretman protiv odraslih komaraca sa zemlje u naseljima Rotkvarija, Podbara, Centar i Stari grad, objašnjava menadžer za odnose sa javnošću „Ciklonizacije“ Dario Aćimović, i kaže da je ovom tretmanu protiv odraslih formi, kao i onom u junu, prethodila serija tretmana protiv larvi tigrastog komaraca na poznatim mikro izvorištima u navedenom delovima grada.

Obe vrste tretmana sprovode se na bazi rezultata kontinuiranog monitoringa brojnosti i vrsta komaraca na celoj teritoriji Grada Novog Sada. Aćimović navodi da iskustva “Ciklonizacije” pokazuju da su izvorišta tigrastih komaraca (Aedes albopictus) u urbanim sredinama Novog Sada pre svega zapuštena dvorišta privatnih kuća i preduzeća, ali i kišničare, septičke jame, odložene stare gume, slivnici, šahtovi, saksije za cveće, burad, kofe  kao i  sve posude u kojima se nakuplja kišnica. Na terenu su, kaže, uzorkovane larve tigrastog komarca i iz mikro izvorišta kao što su pivske flaše, konzerve, ambalaže u kojima je bilo dovoljno nutrijenata i vode da se formira celokupan razvojni cikus ove vrste.

  • Ovakva izvorišta u domaćinstvima neophodno je prekriti ili ukloniti kako se ne bi nakupljala voda.  Ukoliko građani u svom dvorištu ili okolini poseduju kišničare, šahtove, burad i druge posude sa vodom taj problem mogu da prijave našem call centru na 021/641 23 22. Naše ekipe će po dojavi sprovesti detaljan pregled terena i ako je potrebno izvesti larvicidni tretman. Na taj način sprečićemo zajedno brzo širenje ove agresivne vrste komaraca, objašnjava Aćimović.

Inače, stručnjaci “Ciklonizacije“ zvanično su odrasle jedinke tigrastog komaraca u Novom Sadu detektovale 2018. godine. Od tada se, u saradnji sa gradskom upravom, ova vrsta posebno prati i izvode se ciljani tretmani njihovog suzbijanja. Grad Novi Sad je i  prva lokalna samoprava u Jugoistočnoj Evropi i Srbiji koja je postavila  sistem detekcije i uništvanja azijskog tigrastog komrca.

Tokom proteklih sezona detektovano je širenje ove invazivne vrste iz prvobitnih rezervoara u okolini Partizanske ulice po obližnjim delovima grada – Detelinari, Banatiću, Sajmištu, Salajci, Rotkvariji, Novom Naselju i Avijatičarskom naselju, Klisi. Od prošle godine detektovani su i u delovima grada bliže Dunavu – Centru, Podbari, Limanima, Telepu i  Adicama.

  • Činjenica je da poslednjih godina nije bilo pravih zima i kontinuiranih niskih temperature, te je očekivano i to što nije bilo prirodne redukcije. Ovo je, uz vrela leta, omogućilo tigrastom komarcu da se prilagodi na novo stanište i da se brzo razmnožava. Zato naši stručnjaci od početka sezone prate brojnost i rasprostranjenost ove vrste komaraca i kada god se ukaže potreba izvode tretmane, kaže Aćimović.

Tigrasti komarac je invazivna vrsta, poreklom iz Jugoistočne Azije, koja se poslednjih desetak  godina širi po većem delu Evrope. Do širenja dolazi zbog povećenog i ubrzanog prometa roba u svetu, ali verovatno i zbog izmenjenih klimatskih uslova poslednjih godina. Ono što odlikuje tigraste komarce je činjenica da im je za reprodukciju dovoljna i izuzetno mala količina vode.

Foto: ciklonizacija

Reč je o komarcima koji su obično sitniji od domaćih rečnih i urbanih komaraca, ali i izuzetno agresivnim u traženju krvnog obroka. Pri tome, za razliku od domaćih koji uglavnom imaju pik ujutro i uveče, tigrasti komarci su aktivni i “grizu” veći deo dana.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments