Foto: Pexels

Mnogi knjiški moljaci će vam reći da je sklupčanje sa mekim povezom odmor za um. I čini se da se naučnici slažu sa istraživanjem koje sugeriše da čitanje može olakšati depresiju.

Iako to nije lek, stručnjaci veruju da je efikasan i da bi u nekim slučajevima mogao da smanji oslanjanje na antidepresive. Lekari opšte prakse u Engleskoj izdali su 64,7 miliona recepata za antidepresive u 2016. godini za pacijente koji pate od depresije, anksioznosti i napade panike.

U septembru 2017. godine istraživači sa Univerziteta u Torinu u Italiji objavili su analizu deset studija biblioterapije. Njihovi nalazi, objavljeni u časopisu Clinical Psichologi Reviev, pokazali su da su učesnici u najmanje šest studija videli značajna poboljšanja u rezultatima depresije do tri godine nakon što su učestvovali u kursu terapije čitanjem.

Foto: Pexels

-Čini se da je biblioterapija efikasna u smanjenju simptoma depresije na duži rok i mogla bi biti pristupačan tretman koji smanjuje potrebu za lekovima- zaključili su istraživači.

Druga studija tima sa Univerziteta Groningen u Holandiji, objavljena u časopisu PLOS One, razmatrala je da li terapije koje ne sadrže lekove kao što je čitanje mogu da se bore protiv depresije kod starijih osoba.

Projekat tvrdi da je pomogao više od 700.000 ljudi sa problemima mentalnog zdravlja od kada je pokrenut.

Pacijenti imaju pristup klasičnim delima beletristike, dramama i poeziji koja podižu raspoloženje koje preporučuju drugi depresivni pacijenti. Istraživanje pokazuje da neki pacijenti vole udobnost i bezbednost kriminalne drame, gde znaju da će zločin biti rešen.

Ideja je da čitanje izaziva promene u ponašanju kroz emocionalne odgovore na pisanu reč, a ne hemijsku promenu u mozgu kao što bi lekovi mogli.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments