Foto: Great British Chefs

Narandže su pune vitamina i minerala. Najistaknutiji od njih je vitamin C, antioksidans rastvorljiv u vodi koji sprečava oštećenje ćelija. Kako to funkcioniše? Svaka ćelija u telu sadrži DNK, koja je osetljiva na oštećenja ili mutacije kada je izložena slobodnim radikalima. Kada DNK mutira, to može dovesti do rasta ćelija raka. Vitamin C neutrališe slobodne radikale i može sprečiti ovu mutaciju.

Foto: Pexels

Ovo je samo jedna od prednosti ovog sočnog voća, a jesen i zima su idealni za unošenje vitamina C. Vitamini C i D bi trebalo da budu uključeni u našu ishranu od oktobra do aprila. Iako smo navikli na letnji, osvežavajući čizkejk sa šumskim voćem, sada vam donosimo malo drugačiju verziju kolača koji niko ne odbija.

SASTOJCI:

15 komada digestiv keksa
6 kašika otopljenog maslaca
400 g krem sira
3 veće narandže
200 g mascarpone sira
100 g šećera
3 kašike mleka
180 ml slatke pavlake za šlag

Keks stavite u kesu za hranu i smrvite ga ili ih jednostavno stavite u blender i izmiksajte u mrvice. Stavite ga u posudu i pomešajte s otopljenim maslacem. Smesu stavite u kalup za torte, ravnomerno rasporedite i utisnite u kalup da napravite podlogu, a kalup u frižider na otprilike 30 minuta.

U međuvremenu u drugu posudu stavite krem sir, izrendanu koricu od tri narandže, mascarpone sir, šećer i mleko i dobro izmešajte. Možete dodati i malo soka od narandže za osvežavajući ukus.
U posebnu posudu stavite slatku pavlaku i dobro je izmiksajte, dok ne dobijete konzistenciju guste kreme. Šlag zatim dodaj u narandžastu smesu i sve zajedno dobro promešajte. Izvadite kalup s podlogom iz frižidera i u njega ravnomerno rasporedite kremu. Možete ukrasiti s nekoliko kriški narandže i vratite u frižider da se dobro stegne pre posluženja (poželjno da odstoji preko noći).
nsuzivo.rs
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments