Crveni krst Srbije dodelio prestižna priznanja: Među dobitnicima Magdalena Seleš, koja je ČAK 106 PUTA DOBROVOLJNO DALA KRV, kao i gradonačelnik Novog Sada

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, zajedno je sa predstavnicima Crvenog krsta Srbije, Vojvodine i Novog Sada prisustvovao svečanoj ceremoniji dodele medalja i Zlatnih znakova Crvenog krsta Srbije.

Međunarodna federacija Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, koja obuhvata 192 zemlje, objavila je primere pozivitne prakse delovanja Crvenog krsta u svetu tokom pandemije koronavirusa. Kao primeri našli su se Italija, Rusija i Srbija, sa ogrankom u Novom Sadu.
Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Medalja Crvenog krsta Srbije pripala je dugogodišnjem davaocu krvi Jovi Maksimoviću, iz Budisave, koji je 40 godina posvetio radu u Crvenom krstu. Zlatni znak dobila je Magdalena Seleši, koja je čak 106 puta dobrovoljno dala krv, odnosno 55 litara krvi! Takođe, zlatni zak dobili su i Milan Spasojević, bivši direktor OŠ “Kosta Trifković”, u aktivnostima pomaganja izbeglim licima devedesetih godina Kira Pančulidzev, zatim Vatrogasni savez Grada Novog Sada i Ustanova za decu i mlade Dečije selo „Dr Milorad Pavlović” iz Sremske Kamenice.

Međunarodna federacija Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, koja obuhvata 192 zemlje, objavila je primere pozivitne prakse delovanja Crvenog krsta u svetu tokom pandemije koronavirusa. Kao primeri našli su se Italija, Rusija i Srbija, sa ogrankom u Novom Sadu.

Zlatni znak Crvenog krsta Srbije dodeljen je i prvom čoveku Novog Sada za značajne rezultate u ostvarivanju zadataka i ciljeva Crvenog krsta.

Gradonačelnik Novog Sada primio je priznanje Crvenog krsta Srbije; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

– Čestitam svim laureatima na dobijenim priznanjima i domaćinima na organizaciji ovog događaja, kojim, između ostalog, obeležavamo 141 godinu postojanja Crvenog krsta Novog Sada. Čast mi je što sam ovogodišnji dobitnik Zlatnog znaka Crvenog krsta Srbije, jer to nije samo nagrada za pojedinca, već ga posmatram kao priznanje za sve Novosađane i ceo grad. To je i potvrda da je Novi Sad dobar partner sa gradskom organizacijom Crvenog krsta. Puno mi je srce što sam deo ove priče koja traje više od 14 decenija, gde caruju humanost, solidarnost, jednakost i sve ono što su osnovni principi plemenitog rada Crvenog krsta. Kroz burnu istoriju traje ta saga, kroz rad u najvećim izazovima, a uvek na visini zadatka. U prethodne dve godine kada se čitavo čovečanstvo susrelo sa globalnim problemom, kad smo se borili protiv nevidljivog neprijatelja, kad je usled pandemije blokiran život na čitavoj planeti, baš u takvim okolnostima zaposleni i volonteri Crvenog krsta, svojim znanjem i iskustvom, su pomagali državnim institucijama. Zadivljen sam požrtvovanjem i postignućima dobitnika plaketa i njihovim nesebičnim, humanim delima. Smatram da zaslužuju više pažnje, jer briga za drugog čoveka treba biti na pijedestalu vrednosti – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

I Vatrogasni savez Novog Sada dobitnik je prestižnog priznanja; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Događaju su prisustvovali i predsednik Crvenog krsta Novog Sada pukovnik Bratoljub Brkljača i sekretar Crvenog krsta Novog Sada dr Dragan Lazić, a prisutnima se obratio predsednik Crvenog krsta Vojvodine Dejan Ukropina.

– Dobiti najviša priznanja Crvenog krsta Srbije je velika čast i čestitam svim laureatima. Crveni krst Vojvodine je organizacija koja koordinira rad 45 opštinskih organizacija, a u 2021. godini bili smo veoma aktivni, i to u toku pandemije. Tada su naši volonteri pružili asistenciju za oko 750 000 naših građana na vakcinalnim punktovima, a u toku godine je poklonjeno čak 411 000 volonterskih sati. Velika zasluga za to je aktivnsot Crvenog krsta Novog Sada, jedne od najaktivnijih organizacija – istakao je Dejan Ukropina.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti