Foto: Pexels

Lepom cveću, baš kao i lepim ljudima, potrebni su ljubav i pažnja – ako želite da vaši buketi danima nakon Svetog Valentina izgledaju sveže, moraćete da se potrudite

Cveće je jedan od najčešćih poklona za Dan zaljubljenih, bilo da se radi o buketu ruža, karanfila ili lala, sa ovim znakom pažnje ne može se pogrešiti.

Međutim, baš kao i ljudima, i cveću su potrebni ljubav i pažnja.

Dakle, ako želite da vaši buketi još danima nakon Dana zaljubljenih izgledaju sveže, moraćete se malo potruditi, prenosi Metro.

Foto: shutterstock/alo.rs

Srećom, Džejd Robertson, stručnjakinja iz službe za dostavu cveća „Prestige Flowers“, tvrdi da postoje načini da se spreči uvenuće cveća. Ona kaže: – Bez obzira na to jeste li već nabavili cveće koje ćete pokloniti voljenoj osobi za ili ćete to obavljati u zadnji čas, briga o cveću počinje čim ga kupite.

Da bi cveće izdržalo ceo životni vek, potrebna mu je dobra nega, ali ne treba puno vremena. Sedeći neke osnovne savete, lako ćete održati cveće sjajnim.

Rezanje

Džejd kaže da je preporučljivo odrezati stabljiku svakog pojedinog cveta pod uglom od oko centimetar i po iznad korena. Dijagonalni rez povećava količinu vode koja se apsorbuje u stabljike i održava njihov izgled duže svežim. Ovo takođe uklanja sve bakterije u dnu stabljike.

Pozicioniranje

Pozicioniranje je ključno za dugovečnost cveća.
– Rezano cveće generalno voli da bude na sobnoj temperaturi, koja je između 18 i 22 stepeni Celzijusa. Oni ne vole grejne elemente, što je važno zapamtiti u ovo doba godine kada ljudi žele da uključe radijatore i prenosne grejalice ili zapaliti kamine. Ostali izvori toplote uključuju osunčane prozorske daske i područje pored vašeg TV-a ili bilo kog uređaja koji emituje toplotu. Ako održavate cveća na stabilnoj temperaturi, ni prevrućoj ni prehladnoj, ono će rasti i cvetati svojom prirodnom brzinom, produžujući tako svoj životni vek – rekla je Džejd.

Foto: Pine State Flowers

Stavljanje cveća u vodu

Kada aranžirate cveće u vazi, uklonite sve listove ispod vodenih linija. To pomaže da sprečite zamućenje vode i osigurava svežinu.

– Ako vaša voda počne da izgleda zamućeno, promenite vodu, inače je malo verovatno da će vaše cveće dobiti hranjive materije koje su mu potrebne kako bi izgledalo najbolje što može – objasnila je Džejd.

Klonite se voća

Držite svoje cveće podalje od voća.
– Voće koje sazreva, a posebno banane, oslobađaju male količine gasa etilena koji može ubrzati proces sazrevanja, pa zbog toga vaše cveće uvene mnogo ranije. Stoga je mnogo bolje pomeriti cveće od čnije s voćem i još malo uživati u cvetanju – dodala je Džejd.

24sedam.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments