Foto: Sputnik- Sputnik News
Po svemu sudeći, maj će biti i topliji i suvlji od proseka, međutim, kada su Prvomajski praznici u pitanju mnogi će se razočarati.

Prema dugoročnoj vremenskoj prognozi Evropskog centra, za Prvi maj će biti prilično promenjivo vreme.

– Očekuje se promenjivo vreme, hladnije, i za sada je moguće da bude i bez kiše. Možemo očekivati malo sunca, a zatim da se naoblači. Temperatura će biti od 18 do 20 stepeni Celzijusovih. Pošto mi sada posle hladnog perioda ipak ulazimo u temperature preko +25 stepeni, sledi nam ubrzo kiša, zatim +30 stepeni i onda stiže zahlađenje za 1. maj – saznaje „Blic“.

Dan posle, 2. maja bi moglo da bude i pljuskova uz promenjivo vreme, a temperatura vazduha će biti oko 20, 21 stepen Celzijusa što nije ni približno već zabeleženim nekadašnjim temperaturama tokom ovog praznika kada su se mnogi kupali u jezerima i rekama.

Foto: Pixabay/StockSnap

I meteorolog Marko Čubrilo je najavio da prema trenutnom prognostičkom materijalu, možemo očekivati da posle realtivno hladnog perioda koji je obeležio poslednja dva meseca, kraj aprila donese promene koje će se nastaviti i kroz veći deo maja.

Prema njegovim rečima posle 23. aprila se očekuje otopljenje i ono će se produžiti do kraja aprila. To će nam doneti za Vaskrs toplo ali nestabilno vreme, smenu sunčanih intervala i grmljavinskih pljuskova.

– Početak maja donosi nastavak umereno toplog ali nestabilnog vremena uz čestu pojavu lokalnih pljuskova sa grmljavinom, ali, nažalost, nastavak opasnosti da neki od tih pljuskova postanu vrlo jaki kada osim kiše može biti i pojave olujog vetra ili grada. Po svemu sudeći će proslava Prvog maja proteći uz tipične vremenske prilike, smenu sunca i kiše – kaže Marko Čubrilo.

Jutarnje temperature će se kretati od +4 do +8, a dnevne od +19 do +25 stepeni Celzijusa.

Čubrilo objašnjava da je najveća verovatnoća za pojavu pljuskova u ovom momentu početkom maja, posebno na severu i zapadu Srbije i posle 5. maja kada bi češće pojave pljuskova trebalo da bude nad celom Srbijom.

I na portalu „AccuWeather“, je prikazano da se na samom početku maja očekuje oblačno vreme i kiša i temperatura od oko +19 stepeni Celzijusa, dok u sezonskoj prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) meterolozi navode da će maj biti topliji i prosečno vlažan.

-Srednja minimalma temperatura imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, i njena vrednost u proseku će biti viša za 0.9 stepeni. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost srednje minimalne temperature oko 13.9 stepeni, dok će srednja maksimalna biti iznad višegodišnjeg proseka za 1.2 stepena. Srednja maksimalna temperatura u maju biće oko +25 stepeni.

blic.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments